Odgođeno suđenje Medojeviću, Nikoliću i aktivistima DF-a - Volim Podgoricu

Odgođeno suđenje Medojeviću, Nikoliću i aktivistima DF-a

Suđenje lideru lideru PZP-a Nebojši Medojeviću, biznismenu Momiru Nikoliću i grupi aktivista DF-a koji su osumnjičeni da su prali novac, odgođeno je za 27.jun nakon što su advokati odbrane objelodanili da je drugooptuženi u ovom slučaju Nikolić u aprilu saslušan pred Specijalnim tužilaštvom zbog sumnje da je počinio krivično djelo utaje poreza i doprinosa.

Advokati su naglasili da su u obavezi da čuvaju službenu tajnu ali su ipak ukazali Sudu da je činjenično stanje tih spisa identično sa onima koji se nalaze u ovom predmeta zbog čega su predložili Sudu njihovo pribavljanje.

Tvrde da  se tužilaštvo na ovakav potez odlučilo kako bi održalo već podignutu optužnicu, ali kako kažu, to je uradilo, sa zakašnjenjem i nakon što je Vrhovni sud u slučaju Šarić, iznio stav da je za krivično djelo “pranje novca” neophodno da novac bude pribavljen krivičnim djelom.

“Tužilaštvo je naknadno shvailo da ima problem i postupak pokrenut protiv Nikolića treba da posluži kao podloga za ovaj slučaj”, kazao je advokat Dušan Radosavljević.

Njegov kolega Miroje Jovanović zapitao se odakle Specijalno tužilaštvo da vodi istragu za utaju poreza kada je, kako kaže, zavisno od iznosa za to krivično djelo nadlženo Osnovno ili Više tužilaštvo.

Specijalna tužitejka Lidija Vukčević ukazala je da je izvršenje tog djela ranije bilo neophodno ali ne i sada. Smatra da ni ova optužnica nije mogla biti potvrđena bez dokaza te da su upravo dokazi sprovedeni u ovom slučaju doveli do pokretanja još jednog postupka protiv Nikolića.

Ona je dodala i da će optužnica protiv Nikolića biti biti podignuta i predata Sudu narednih dana, nakon čega su reagovali advokati.

“Pripremaju optužnicu koju žele da spoje sa ovim postupkom. Ako Sud to dozvoli onda su na istom pravnom stajalištu kao i Tužilaštvo”, kazao je advokat Jovanović.

Njegov kolega Radosavljević dodao je da je nedopustivo da se na ovakav način sazna da će uskoro doći do podizanja još jedne optužnice i to od strane tužitejke koja je baš kao i advokati u obavezi da čuva službenu tajnu.

Advokati su tražili i da se Specijalno tužilaštvo izjasni o uračunljivosti optuženog Medojevića.

“Kao što vam je poznato u drugom postupku glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je predložio psihijatrijsko vještačenje tvrdeći da nije uračunljiv. Zato se postavlja pitanje kako neuračunljivu osobu tereti za krivično djelo kao što je “pranje novca”, kazao je advokat Dražen Medojević.

On je baš kao i njegove kolege advokati Radosavljević i  Jovanović zatražili su od Suda da odbaci optužnicu. Njihovom prijedlogu pridružio se i sam Medojević ponavljajući da je riječ optužnica rezultat lične odmazde tužioca Katnića.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com