Home / PG INFO / Aktuelno / REGIONALNA KONFERENCIJA U PODGORICI: Program EU za mlade državne službenike zemalja Zapadnog Balkana

REGIONALNA KONFERENCIJA U PODGORICI: Program EU za mlade državne službenike zemalja Zapadnog Balkana

U Podgorici je 30. i 31. maja održana regionalna konferencija koju je British Council organizovao u okviru Programa Evropske unije za mlade državne službenike zemalja Zapadnog Balkana. Učesnici su tokom Konferencije predstavili nalaze svojih istraživanja o ključnim problemima na koje zemlje Zapadnog Balkananailaze u ostvarivanju programa pristupanja EU, te razgovarali o iskustvima dosad stečenim u ovoj oblasti.

Rasprave su posebno obogaćene ličnim iskustvima službenika javnih uprava. Za ove mlade stručnjake Konferencija je bila platforma za ustanovljavanje zaključaka na temelju dosadašnjih iskustvau ostvarivanju napretka njihovih država u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, te iznalaženje načina da se ta iskustva iskoriste za poboljšanje javne uprave u zemljama ove regije.


U okviru Programa za mlade državne službenike, koji finansira EU a vodi British Council, druga generacija od po pet državnih službenika svake od zemalja učesnica provela je u decembru 2017. godine dvije sedmice na pariškom institutuScience Po, a u januaru 2018. pohađala programCollègea d’Europe u Brugesu, dok je u martu 2018. godine učestvovala u programu razmjene čiji su domaćini bili glavni gradovi zemalja učesnica.
Nicholas Cendrowicz, zamjenik šefa Odjeljenja za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju je iskoristio ovu priliku da čestita mladim državnim službenicima i da im se obrati: “Vi ste generacija državnih službenika koja će dovesti svoje zemlje u Evropsku uniju. Ponosan sam što podržavamo Program koji će razviti vaše javne uprave i promovisati regionalnu saradnju među državnim službenicima. Nadam se da ćete održati mreže koje ste kreirali tokom trajanja Programa i izvući iz njih koristi za vaš svakodnevni posao.”


Svaka od šest grupa tokom regionalne razmjene obavila je istraživanje i analizu neke oblasti relevantne za EU i programe razvoja zemalja Zapadnog Balkana. Konferencija u Podgorici organizovana je kako bi ovih šest grupa prezentovalo rezultate svojih istraživanja, te argumentovalo značaj povećanja uloge mladih stručnjaka za moderniju i efikasniju javnu administraciju zemalja ovog regiona.Konferencija je obuhvatila teme kao što su pregovori s EU, reforme u vezi s EU i efikasna javna uprava, učešće u programima EU za finansijsku podršku razvoju pojedinih sektora,strateško planiranje i efikasno sprovođenje EU-projekata IPA, dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja zemalja EU i Zapadnog Balkana, te EU Agenda za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Uvodna izlaganja dali suIvana Glišević Ɖurović, zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka u Kancelariji za evropske integracijeCrne Gore, koja je naglasila da „Osim što predstavlja uspješan završetak druge faze Programa EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu, ova konferencija obilježava i zajednički uspješan rad, saradnju i napore koje ulažemo u razvoj, pa stoga i u našu budućnost„ te Nicholas Cendrowicz, zamjenik šefa Odjeljenja za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, kao i Clare Sears, direktorica British Councila za Zapadni Balkan.
Clare Sears je ovom prilikom izjavila: „British Council je oduševljen što sprovodi ovaj program u ime Evropske komisije, ovo je odličan projekat koji podržava reformski program, gradi kapacitete u institucijama i pruža mladim stručnjacima vještine koje im trebaju za prosperitetnu budućnost. On takođe gradi snažne i kooperativne mreže širom regiona.“

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com