U Crnoj Gori 173 osobe oboljele od malih boginja - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori 173 osobe oboljele od malih boginja

U Crnoj Gori, od početka godine od malih boginja su oboljele 173 osobe, a na bolničkom liječenju zbog infekcije virusom morbila, zaključno sa četvrtkom, nalazi se osam pacijenata, saopštio je Institut za javno zdravlje.

-Od početka godine ukupno je registrovano 173 oboljelih, od čega je kod 154 infekcija laboratorijski dokazana‚ kod 16 pacijenata je dijagnoza postavljena na osnovu kliničke slike, a kod tri oboljela postoji jasna epidemiološka povezanost sa izvorom obolijevanja,  navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Instituta.

Iz Instituta su kazali da su najpogođenije grupe odrasli stariji od 26 godina i djeca starija od jedne, a zmlađa od pet godina, a zatim djeca osnovnog i srednje školskog uzrasta kao i mlađi odrasli.

-Preostali oboljeli su mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta,  kaže se u saopštenju.

Među oboljelima, nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji je ukupno 91 odsto.

-Svako masovnije oboljevanje će jedino biti spriječeno isključivo adekvatnom zaštitom najosjetljivijih, a posebno djece sprovođenjem njihove pravovremene vakcinacije, zaključuje se u saopstenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com