“Ej, Nikola, daj neki euro”: Kada bi me sin nazvao po imenu, zalijepio bih mu šamarčinu… - Volim Podgoricu

“Ej, Nikola, daj neki euro”: Kada bi me sin nazvao po imenu, zalijepio bih mu šamarčinu…

Na nekoliko foruma se već danima vodi polemika o tome šta je ispravno.

– Ako bi me sin nazvao “Nikola” zalijepio bih mu šamarčinu koju bi zapamtio dok je živ. To je nepoštovanje! Ja sam mu tata, a ne tamo neki komšija ili poznanik – rekao mi je otac maloljetnog dječaka kada sam ga pitala kako bi odreagovao kada bi ga dijete oslovilo po imenu

Svaki roditelj jedva čeka da njihova beba progovori i da ih najzad oslovi sa mama i tata. Međutim, neka djeca roditelje radije zovu po imenu, pa se postavlja pitanje da li je to dobro i da li to narušava autoritet roditelja kod djece.

Roditelji od rođenja uče djecu kako da ih oslovljavaju. Najčešće biraju da ih dijete zove “mama” ili “tata” i to stalno ponavljaju. Ali, neka djeca, jednostavno, radije roditelje oslovljavaju po imenu.

Na raznoraznim forumima se već danima vodi polemika o tome šta je ispravno i kako roditelji treba da postupaju. Ipak, mišljenja su razlikuju.

Nikola je otac 10-godišnjeg dječaka. Smatra da je strog roditelj, ali pravičan prije svega.

– Ponekad sam baš strog, ali vjerujem da je to za njegovo dobro. Prije svega mora da nauči da poštuje svoje roditelje. Ne bih dozvolio da me zove po imenu, pa šta sam mu ja – komšija? Neke stvari moraju da se znaju – istakao je on.

Ipak, ne dijele svi Nikolino mišljenje.  Marina ima troje djece i smatra da nije uopšte važno kako je djeca oslovljavaju.

 Smatram da je oslovljavanje po imenu najmanji problem. Ako imate kvalitetan i otvoren odnos sa svojom djecom, najmanji je problem kako će vas dijete zvati. Danas sam Marina, sutra sam mama, a prekosutra keva. Mene to apsolutno ne dotiče – dodala je ova majka.

Marina ima troje dijece i smatra da nije uopšte važno kako je djeca oslovljavaju.

Psiholozi smatraju da problem nastaje ako je oslovljavanje po imenu posljedica narušenih odnosa u porodici.

Iako se roditelji koje djeca oslovljavaju po imenu plaše da će to narušiti njihov autoritet, oni nemaju razloga za brigu. Da li će djeca da poštuju roditelje, to nema veze sa tim kako ih zovu.

 Važno je da roditelj bira pristup koji je blag, a u isto vreme odlučan i dosljedan. Bitno je da se sa poštovanjem odnosimo prema djetetu, onda u takvim odnosima uglavnom nema problema. Iz jednog toplog i stabilnog odnosa roditelj i dijete međusobno će se zvati onako kako oboma odgovara, bilo to “tajo” ili “mamice” – objašnjava psiholog Jovana Jovanović.

– Sva djeca će u nekom trenutku pokušati da oslove svoje roditelje po imenu, ali to treba na vrijeme zaustaviti i objasniti djetetu zašto to nije dobro. Ako sve oko nas zovemo po imenu, onda se na neki način gubi porodica – ističe psiholog.

Ukoliko dete primijeti da tati smeta što ga zove po imenu, onda će promijeniti način oslovljavanja jer mu je važno šta tata misli i osjeća. Ali to će se desiti jedino u situaciji kad je njihov odnos dobar, pun topline, razumijevanja, ali i sa jasnim granicama.

– Djecu ne treba opterećivati ni sa tim kako treba da oslovljavaju druge srodnike u porodici. Ako je, na primjer, tetki ljepše da je sestričina zove po imenu ili nadimku, onda je u redu i da je vaše dijete tako zove. U suštini sve zavisi od toga kako ta druga osoba gleda na to – zaključuje Jovana Jovanović

Telegraf

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com