MITROPOLIT AMFILOHIJE PISAO PREMIJERU: Evo šta mu je poručio - Volim Podgoricu

MITROPOLIT AMFILOHIJE PISAO PREMIJERU: Evo šta mu je poručio

Bojimo se da je poslije dvije hiljade godina postojanja Crkve Hristove veliki broj naših vjernika došao u situaciju da se bori protiv robovlasničkog tretmana, najčešće od strane onih poslodavaca koji ni sami na svojoj koži nijesu osjetili šta znači mukotrpno zaraditi koru hljeba, ocijenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u pismu predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću u kojem je ukazao na kršenje vjerskih prava radnika u Crnoj Gori. Pismo je upućeno početkom maja i proslijeđeno je i ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Purišiću, ministru za ljudska i manjinska prava Mehmedu Zenki, zaštitniku ljudskih prava i sloboda Šućku Bakoviću, kao i Savezu sindikata Crne Gore.
Mitropolit je zatražio da se radnicima obezbijede slobodni dani koji ih sleduju po svetovnim, ali i vjerskim zakonima. Iskazao je zabrinutost jer slobodne dane za praznike zaposlenima ne daju ni poslodavci koji se predstavljaju kao vjerujući ljudi.

– Jedna od osnovnih Božijih zapovijesti, i jedan od glavnih biblijskih postulata na kom su stasavale generacije trudbenika evro-američke civilizacije, glasi: „Šest dana radi i završavaj sve svoje poslove, a sedmi dan posveti Gospodu”. Veliki je broj građana današnje Crne Gore koji bi željeli da ovaj jedan dan u sedmici posvete Gospodu, a samim tim i svojim porodicama, najbližima oko sebe. Taj dan na kraju radne sedmice, taj nedjeljni dan, predstavlja temeljnu moralnu potrebu i lično vjersko pravo svakog hrišćanina, ali i svakog radnog čovjeka. Zapanjeni smo saznanjima koje naši sveštenici dobijaju na parohijama, kroz razgovore i ispovijesti, da je većina vjernika spriječena da dođe na nedjeljno bogosluženje jer im njihov poslodavac ne dozvoljava ni taj jedan jedini slobodan dan. A da stvar bude komplikovanija, često se ispostavi da se ti poslodavci javno deklarišu kao vjerujući ljudi – kazao je mitropolit Amfilohije.

Međutim, kako navodi mitropolit crnogorski, mi danas u Crnoj Gori nemamo problem samo sa nedjeljnim danom, nego i sa periodom odmora radnika na nivou godine.
– Gotovo sve crnogorske prodavnice, marketi i ugostiteljski objekti radili su u punom radnom vremenu na Božić, Badnji dan, Vaskrs i Veliki petak! Pa kakvim onda porodicama i kakvoj omladini da se nadamo, ako roditelji i domaćini naših familija nijesu sa djecom bar na te dane – kazao je Amfilohije.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com