SAZNAJTE: Evo KOLIKO će iznsiti PUTARINA na auto-putu! - Volim Podgoricu

SAZNAJTE: Evo KOLIKO će iznsiti PUTARINA na auto-putu!

Putarina na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare bi se, prema preliminarnim procjenama, trebalo da kreće od osam do 12 centi po kilometru, u zavisnosti od tipa vozila, rečeno je Vikend novinama u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

U resoru Osmana Nurkovića još nijesu odlučili ko će upravljati dionicom Smokovac-Uvač-Mateševo, kao ni koliko će iznositi tačna visina putarine. Dužina prioritetne dionice je 41 kilometar, pa preliminarne procjene pokazuju da bi vožnju od Podgorice do Kolašina putnici mogli plaćati od 3,28 do 4,92 eura u jednom pravcu.

“Odluka o tome ko će upravljati prioritetnom dionicom auto-puta, kao i o drugim povezanim pitanjima u vezi sa upravljanjem, uključujući visinu putarine, tek treba da bude donešena. Uvažavaće se evropska iskustva, standardi i preporuke, a preliminarna procjena visine putarina je pokazala da bi ona trebalo da bude u rasponu od 0,08 do 0,12 eura po kilometru, zavisno od tipa vozila”, kazali su u Ministarstvu saobraćaja.

Na pitanje o dinamici radova na auto-putu i mogućim kašnjenjima, u Ministarstvu su kazali da se ne može govoriti izdvojeno o rokovima realizacije pojedinih objekata i djelova, jer je prioritetna dionica definisana kao jedna građevinska i funkcionalna cjelina.

“Ugovorom definisani rok realizacije odnosi se na čitavu dionicu, a ne na pojedine objekte. Ukoliko i bude produženje roka realizacije, što nije neuobičajena pojava za projekte ove vrste i vrijednosti, to svakako neće biti na uštrb kvaliteta, bezbjednosti i dugotrajnosti radova”, istakli su u Ministarstvu.

Ugovorom je predviđeno da izgradnja prioritetne dionice auto-puta bude završena do maja iduće godine. U slučaju nepoštovanja rokova predviđene su kazne i do 40 miliona eura, koje bi platio izvođač radova kineski CRBC. Od ukupno 16 tunela na prioritetnoj dionici, radovi se trenutno izvode na 15. Završeno je više od 86 odsto iskopa i primarne podgrade, kao i 28 odsto sekundarne obloge u tunelima. Probijeno je devet tunela, a gradi se 18 od 19 mostova.

Od početka godine CRBC-u je ukupno isplaćeno 59,18 miliona eura za radove obavljene od decembra do kraja aprila. Podaci o isplati govore da je najmanji intenzitet radova zabilježen u decembru, kada je Kinezima isplaćeno 5,48 miliona eura, i u martu, kada im je isplaćeno 7,96 miliona.

“Pored isplaćenog iznosa, izvedeni su radovi u vrijednosti od nekoliko desetina miliona eura za koje još nije kompletirana dokumentacija u skladu sa definisanom metodologijom mjerenja elemenata za plaćanje, pa timenijesu ni stvoreni preduslovi za plać a n j eovih radova”, dodali su u Ministarstvu.

Komentarišući nastavak izgradnje auto-puta Bar-Boljare, u ovom Vladinom resoru su kazali da su tek na početku sagledavanja modela realizacije preostalih dionica, ali da imaju najave određenog broja renomiranih evropskih kompanija o skorom dostavljanju pisma interesovanja.

Na pitanje dokle se stiglo sa izradom glavnog projekti ta za petlju na Smokovcu, čija je predaja bila najavljena do kraja marta, u Ministarstvu su kazali da je on u završnoj fazi.

“Projekat petlje Smokovac, koji je rađen u skladu sa važećom prostorno-planskom i tehničkom dokumentacijom, u završnoj je fazi nakon čije pozitivne revizije se može pristupiti daljim aktivnostima realizacije u skladu sa relevantnim propisima i ugovornim procedurama”, naveli su u Ministarstvu.

Petlja će se projektovati fazno, a u prvoj fazi nije predviđena izgradnja čitave petlje Smokovac već samo priključka na prioritetnu dionicu.

Vikend novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com