BiH zarobila crnogorski novac od Bilećkog jezera? - Volim Podgoricu

BiH zarobila crnogorski novac od Bilećkog jezera?

Oko četiri miliona eura duga po osnovu koncesija za vode Bilećkog jezera potražuje opština Nikšić od komšija iz Bosne i Hercegovine. Pitanje naplate ovih dugovanja pokrenuo je još prije više od četri godine predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović, ali se ni do danas nije mrdnulo sa mjesta i pored nekoliko susreta sa bosansko-hercegovačkim zvaničnicima.

Bilećko jezero, najveća vještačka akumulacija na Balkanu izgrađena 1967. godine. Decenijama su dobit od hidroenergetskog potencijala izvlačile sujedne hercegovačke opštine, ali ne i Nikšić. Komšije iz Bileće opštinsku kasu pune do pola zahvaljujući baš tim naknadama.

“Prošla godina je bila lošija, nije bilo ni milion maraka, 500.000 eura, a ja se nadam da će ove biti makar tri miliona, ako ne više, jezero je puno”, kaže Miljan Aleksić – načelnik opštine Bileća.

Predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović, priije četiri godine aktuelizovao je priču o Bilećkom jezeru i nadoknadama koje pripadaju opštini, međutim od tada do danas sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, a čitava priča podignuta je na međudržavni nivo.

U jednom trenutku visko i na Vladinoj agendi, spor oko koncesija za Bilećko jezero skoro da je riješen u susretima zvaničnika dviju zemalja, međutim, već dvije godine bez ikakvog pomena sve do prije nekoliko dana kada se ta tema našala među poslaničkim pitanjima.

“Ovaj projekat je konstatovan kao pripritet i konstatovana je neophodnost u pristupanju rješavanja istog. Međutim, najvjerovatnije zbog kompleksnosti rada organa uprave Vlade Bosne i Herecegovine, povratni odgovor još nije dobijen”, kazao je u Skupštini Nikola Vujović iz Ministarstva ekonomije.

U tim dogovorima sa bosansko-hercegovačkim zavničnicma priznat je dug od oko četiri miliona eura, no, taj novac nikako da završi u gradskoj kasi, pa bi čitava priča mogla imati i sudski epilog.

“Činjenica da Crna Gora i BiH nijesu uspjele od ‘68 godine postići cjeloviti sporazum u ovom dijelu navodi nas na zaključak da i pored svih prednosti sporazumnog rješenja ne treba zatvarati mogućnost da se ovo pitanje riješi u postupku pred međunarodnim nadležnim institucijama kroz postupak arbitraže ili sudskog rješenja pred međunarodnim sudom”, naveo je Vujović.

Aleksić tvrdi da je ovo pitanje moglo biti riješena mnogo ranije ali da je navodno prethodna garnitura nikšićke lokalne uprave odbila male iznose koje su nudili iz Hidroeletrana na Trebišnjici.

Šta na sve ovo kažu i u trebinjskoj kompaniji, koja gazduje Bilećkim jezerom nijesmo uspjeli dobiti odgovor ni nakon skoro tri mjeseca čekanja. Podsjećanja radi, zbog formiranja Bilećkog jezara samo iz sela Miruše imanja je moralo da napusti preko 50 familija.

(Rtcg)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com