CITY GROOVE ISPUNIO OČEKIVANJA: Rokenrol razmrdao Podgoricu (FOTO) - Volim Podgoricu

CITY GROOVE ISPUNIO OČEKIVANJA: Rokenrol razmrdao Podgoricu (FOTO)

Kao što je prije dva mjeseca najavljivao direktor festivala City Groove Dragan Bulajić, Podgorica se sinoć i te kako pripremila za dvočasovni rok spektakl škotskih veterana Simple Minds, koji su na senzacionalan način zatvorili četvrto i po mnogima najbolje izdanje ovog festivala do sada. Uvod u koncert koji je Podgorica dugo čekala, otvorili su ovdašnji veterani iz Autogenog treninga, na čelu sa Dinom Kapetanovićem, koji su nas mahom počastili novim albumom “Spasi se sam”, koji je publika već sjajno prihvatila.

Nezaboravni Škoti su u glavni grad Crne Gore stigli dan pred koncert, gdje su na konferenciji za novinare podijelili utiske.

SIMPLE MINDS: CRNA GORA JE SJAJNO MJESTO ZA ODMOR

FOTO: CityGroove

“Stigli smo prije tri sata i dva i po smo spavali. Ovo je lijepo mjesto za popodnevnu dremku (smijeh). Prvi put smo u Crnoj Gori, ali već znamo da neće biti i posljednji put. Vašu zemlju u posljednjih nekoliko godina prepoznaju po turizmu, i igrom slučaja otac mi je bora-

vio nekoliko puta u Crnoj Gori i kaže da je to najbolje mjesto za odmor, u šta nimalo ne sumnjam”, kazao je frontmen benda Džim Ker okupljenim novinarima, dodajući da su uzbuđeni, te da će se potruditi da opravdaju očekivanja publike.

“Daćemo 100 posto, kao i uvijek”, kazao je Ker.

Podsjećanja radi, Simple Minds su posjetili Podgoricu u okviru svjetske turneje na kojoj promovišu osamnaesti studijski album “Walk Between Worlds” objavljen 2. februara 2018. godine, najavljen singlom “Magic”

“Upravo smo pustili novi album i posrećilo nam se jer je odlično prihvaćen i od kritičara, publike, samim tim i prodaja je zadovoljavajuća. Motiviše nas jer volimo ono što radimo, a radimo godinama uspješno. Nadamo se da ćete se i sami uvjeriti da nam muzika znači sve”, ispričao je Ker, ističući da je sreća imala veliku ulogu u osnivanju, ali i bitisanju benda.

MUZIKA I U DOBRU I U ZLU

“Čarli i ja smo zajedno odrasli, išli u školu, živjeli u istoj ulici i samo smo htjeli da budemo veliki bend i da izvodimo naše pje-

sme širom svijeta. Prošlo je 40 godina, a mi to i dalje radimo. To je najveći uspjeh karijere.

Da se Čarli i ja nijesmo upoznali, vozio bih taksi, da mu majka nije kupila gitaru, ko zna šta bi bilo, sve je puka sreća… Osnovali smo bend, puno sjajnih ljudi je radilo sa nama. Srećni smo… Ko ovakav život ne bi poželio, zar ne? Iznenadili bi se da mnogi ne bi… Ali,

na kraju dana, ovo smo mi i bavimo se ovim i u dobru i u zlu”, iskren je frontmen čuvenog sastava.

Dvadeset devet punih godina je prošlo od čuvene numere “Belfast Child”, a situacija u svijetu se promijenila, kako ističu iz SM, samo svaku generaciju okupiraju drugačiji problemi.

FOTO: CityGroove

“Promijenilo se puno stvari od tada. Svaka generacija se drugačije izražava, mi smo bili djeca Berlinskog zida, aparthejda, a danas je drugačije, teme se mijenjaju, politička scena… Znamo da je i ovdje bila teška situacija, ali koliko vidimo našli ste neku novu dimenziju, novi život, uopšteno, svaka generacija nađe način da se bavi problemima svog doba”, pojasnio je Čarli Berčil, gitarista i suosnivač sastava.

MUZIKA SE DANAS RAZVIJA NA RAZLIČITE NAČINE

Malo je poznato da je legendarni Dejvid Bouvi dao ime bendu, a kako tvrde Čarli i Džim, sa Lu Ridom, Brajanom Ferijem i Piterom Gabrijelom, ovi umjetnici izvršili su veliki uticaj na njihovo stvaralaštvo, samim tim im i otvorili vrata muzičke scene.

FOTO: CityGroove

Na pitanje Dnevnih novina, da naprave paralelu između kvaliteta muzike danas i vremena kada su oni počinjali, prije 40 godina, Škoti tvrde da je tako nešto jako teško uporediti, jer je to više subjektivni osjećaj.

“Malo je zeznuto pitanje jer je vrlo subjektivno. I dalje vjerujem da i danas ima fantastične muzike, razvija se, ali na različite načine. Ljudima danas prosto drugačije stvari odvraćaju pažnju, jer muzika je manje važna mladim ljudima. Drugačije joj se posvećuju, na drugačiji način, npr. kada se svira uživo, mnogo je teže mlađim muzičarima, sredina je mnogo teža, samim tim teško je i razvijati se i rasti. Teško je suditi jer je previše faktora koji utiču na cjelokupan rad”, pojasnio je DN Berčil.

GRADONAČELNIK DAROVAO BEND

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović poželio im je dobrodošlicu i uručio poklon monografiju Podgorice, dok je direktor festivala Dragan Bulajić uručio monografiju o Crnoj Gori “The Land of the Legends” i knjigu o kuvanju, ističući da će nastupom otvoriti vrata ostalim velikim zvijezdama da dođu u Crnu Goru, na šta se Ker našalio da su sada pod velikim pritiskom pred nastup.

S druge strane, čuveni britanski elektro-fank-hiphop bend Stereo MCs se pred sam nastup prisjetio fenomenalne svirke na Sea Dance prije dvije godine.

“Kao i na većini koncerata, sve zavisi od publike, ali i osjećanja koje nosite sa sobom, ali nastup na Sea Dance-u je bio sjajno iskustvo. Ta svirka mi je ostala u pamćenju”, kazao je novinarima frontmen Rob Birč, pojašnjavajući da i dalje piše iz srca, te da svijet i dešavanja u njegovoj neposrednoj brzini i te kako utiču na muziku koju stvara.

STEREO MCS: NA STVARANJE UTIČE OKOLINA

“Mora da utiče na moju muziku ono što se dešava oko mene. Budim se svakog dana u istoj sredini, vidim šta se dešava. Frustracija, svi smo povezani, svaka živa stvar je povezana.. Ako si otvorenog uma, možeš to osjetiti. Ponekad pokušavam da pišem pjesme o određenoj stvari, ali to ne ide tako. Moram osjećati energiju i osjetiti nešto iz srca da bih pisao o tome”, objasnio je Birč, koji tvrdi da i dalje ima dobre muzike, samo je treba pronaći.

“Ima, naravno, samo slijedite svoje srce. U životu, ali i muzici, ako trebate nekoga da vam kaže šta da radite, to je vjerovatno pogrešan put. Ja sam imao veliku sreću”, zaključio je raspoloženi Birč, koji je u subotu veče održao čas iz povezivanja s publikom, ali i nevjerovatne energije koja je prštala na sve strane tokom nastupa. Publika je kolikotoliko uspjela da isprati fenomenalnog frontmena, ali i sjajni prateći vokal Kat Kofi, a erupciju oduševljenja izazvale su čuvene “Connected”, ali i “Elevate My Mind”

JOSIPA POLJUBILA NEBO U GLAVNOM GRADU

Kao sjajan uvod druge večeri na Stadionu malih sportova nastupio je KIC Pop Hor, koji je za premijerni festivalski nastup pripremio poseban repertoar uz malu pomoć mlađih snaga Jovana Aleksića i Lorene Janković.

Josipa Lisac je još jednom pokazala zašto je prava muzička diva regiona. Nešto emotivniji nastup nego obično, začinjen numerama “Boginja”, “O jednoj mladosti”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Tu”, “Danas sam luda”… dodatno je oduševio improvizacijama, ali i sjajnim pratećim muzičarima.

“Vi ste jako senzibilna publika. Prošle godine smo bili na Bedem festu, ove nas evo na City Groove-u. Mogu da osjetim da ste izuzetno rokerski raspoloženi”, obratila se publici Lisac.

VATRA GUDALOM “POKIDALA” ŽICE

Na kraju večeri, hrvatska Vatra i njen frontmen Ivan Dečak rasplamsali su plamen rokenrola i potvrdili da “za početak pravog prijateljstva nikada nije kasno”.

“Dobro veče, Podgorice! Hvala vam što ste došli da se upoznamo. Drago nam je da smo prvi put ovdje. Pružite nam šansu da dođemo opet”, rekao je Dečak, nakon spektakularne uvodne numere “Tremolo”, koju je izveo na bubnjevima. Publika je sjajno prihvatila i neponovljivi “Tango”, “Saturn”, “Kraj”, “Sekvoje”, ali i premijerno izvedena numera s predstojećeg albuma, duetska s Massimom “Nama se nikud ne žuri”. Teško je bilo povjerovati da ovaj sjajni bend, koji je preko 20 godina na muzičkoj sceni, nijednom prije nije gostovao u našoj zemlji.

Međutim, Dečak, veliki muzički znalac i te kako zna da se ovaj fenomenalni prvi nastup “neće baciti u vodu”, što je samo potvrdio i poziv na bis.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com