Đukanović i Stolteberg saglasni: Branićemo evropski sistem vrijednosti koji je Rusija pokušala da sruši - Volim Podgoricu

Đukanović i Stolteberg saglasni: Branićemo evropski sistem vrijednosti koji je Rusija pokušala da sruši

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, dan uoči prve godišnjice članstava naše zemlje u Alijansi.

Poruka iz Brisela je jasna – Crna Gora je pokazala da je pouzdan partner i da joj je mjesto u NATO. Zajednička poruka je da će braniti evropski sistem vrijednosti koji je Rusija pokušala da sruši.

Đukanović  je iz sjedišta NATO u Briselu, sa prve međunarodne posjete od kada je postao predsjednik uputio jasnu poruku – Crna Gora je demonstrirala odgovornost.

“Članstvo Crne Gore u NATO doprinos je stabilnosti i boljoj perpsektivi. Puno benefita država je prepoznala od članstva. Benefite je imao i cijeli region. Važno da je Crna Gora potvrdila stabilnu i odlučnu pripadnost kursu evroatlasnkog razvoja. Benefite koje smo takođe jasno prepoznali tiču se dinamike ekonosmkog rasta, demokratskog i ukupnog razvoja Crne Gore. Idemo ka sledećem cilju, a to je članstvo u EU. Trudimo se da budemo dobar partner”, poručio je Đukanović iz Brisela.

Zahvalio na spremnosti NATO-a, dvjema članicama Italiji i Grčkoj da preuzmu kontrolu vazdušnog prostora Crne Gore.

Đukanović kaže da nema ništa o promjeni kursa i okretanju prema Rusiji, a okretanju leđa NATO-u.

“Pozicija u odnosu na Rusiju jasna. Crna Gora se ne deklariše samo jakim riječima već iskrenom i istrajnoim politikom pripadnosti sistemu čiji smo dio. Ako smo zemlja koja je toliko napredovala ka EU, onda dijelimo politiku EU. Ugrožavanje integriteta u Ukrajini, miješanje u naš izborni proces moramo da osudimo. Mi pripadamo evropskom sistemu vrijednosti i branićemo taj sistem. Poziv da izađemo iz atmosfere međusobnog kažnjavanja je zbog realnosti. Rusija je naš susjed, a mi moramo naučiti da živimo sa razlikama koje nas neće ugrožavati. Naše opredjeljenje je da se vratimo u vrijeme od prije nekoliko godina kada smo imali korektnu saradnju. Crna Gora je odlučno opredijeljena da radi na afirmaciji evroatlsnkih procesa”, istakao je Đukanović.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, kaže da je Crna Gora pokazala da doprinosi bezbjednosti našem savezu, na mnogo načina.

“Daje doprinos stabilnosti na Zapadnom Balaknu. Bezbejdnost promoviše prosperitet. Crna Gora daje doprinos misiji u Avganistanu. Crna Gora učestvuje u mnogim vježbama NATO. Crna Gora je počela da više ulaže u odbranu, spososbnosti. Crna Gora doprinosi na različite načine i cijenjena je čalnica Alijanse”, istakao je on.

Činjenica da je CG članica, učinilo je vašu državu bezbjednijom.

“NATO je postao jači, a postao je veći sa novom članicom Crnom Gorom”, smatra on.

Stoltenberg je danas kazao da je Đukanović prvi predsjednik kojeg sam primio u novom zdanju. Sjutra obilježvamo godinu dana od kada je CG postala članica NATO. Prijem Crne Gore pomogao stabilnosti na Zapadnom Balkanu jer beubjkednost promoviše propseritet. Hvala na vašem doprinosu. CG dokjazuje da je pouzdan član NATO. Kako Cg pomaže NATO, tako i mipomažemo Crnu Gioru. Sjura NATO počinje sa ovio patrolama iznad Crne Gore. NATO će nastaviti da se prilagođava iozazovima u svijetu i da jača sigurnost i spremnost svojih snaga. Projektovaćemo stabilnost i jačaćemo borbu protiv terorizma.

Stoltenberg kada je riječ o donosima sa Rusojom kaže da se mora reagovati kada Rusija krši međunarodna pravila, a tih primjera ima više.

“Tada moramo da reagujemo i budemo jaki. Rusija je naš susjed, ne možemo da je izolujemo. Trudićemo se da izgradimo bolje odnose sa Rusijom. Iako su naši odnosi  teško važno je imati dijalog sa Rsusijom. To sam čuo i od Crne Gore, da se trude da imaju bolje odnose sa njima. To je poruka koju i NATO šalje. Ali, moramo da pošaljemo poruku da ne prihvatamo kada oni krše pravila”, poručio je on.

Kada je riječ o slobodi medija, te vrijednosti su jako važne.

 

Đukanović se danas sastao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.

Predsjednik će u utorak, 5.juna, imati odvojene susrete sa  predsjednikom Evropskog Savjeta Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Prvu posjetu nakon inauguracije predsjednik Đukanović ce iskoristiti za upoznavanje najvisih briselskih zvanicnika sa aktuelnim kretanjima u Crnoj Gori i regionu,kao i za razmjenu misljenja o perspektivi integracionih procesa i daljim izazovima na tom putu.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com