U Srbiju ne može da uđe 300 stranaca, najviše Crnogoraca - Volim Podgoricu

U Srbiju ne može da uđe 300 stranaca, najviše Crnogoraca

Više od 300 državljana zemalja regiona, mahom Crnogoraca, za koje je procijenjeno da su rizični po bezbjednost ne može da uđe u Srbiju. Dopuni spiska “zabranjenih” doprinijele su brojne likvidacije na teritoriji Crne Gore, ali i Srbije, u kojima su stradale i nevine osobe.

“Diskreciono je pravo svake države da pusti nekoga unutra i Srbija će to koristiti. Svako za koga je procijenjeno da može da ugrozi bezbjednost Srbije i srpskih građana biće onemogućeno da uđe na našu teritoriju. Sva ta imena su ubačena u sistem i ukoliko neko od njih bude želio da uđe u Srbiju biće spriječen, ali će se znati kada se i na kom graničnom prelazu pojavila osoba sa spiska zabranjenih i kada je njihov pasoš provjeravan”, kazaoje za Blic sagovornik blizak srpskim bezbjednosnim strukturama.

Na listi onih kojima je zabranjen ulazak u Srbiju najviše je pripadnika dva klana iz Kotora, škaljarskog i kavačkog. U ratu ova dva klana koji bijesni već duže od tri godine, ubijeno je više od 20 osoba, i sa jedne i sa druge stane, ali je bilo i nevinih žrtava.

Pojedini obračuni su se sa teritorije Crne Gore “preselili” u Srbiju čime je ugrožena bezbjednost srpskih građana. Na vrhu liste “zabranjenih” su vođe škaljaraca braća Jovica i Igor Vukotić, kao i njihov saradnik Igor Dedović. Nisu izostavljeni ni lideri suparničkog klana, Slobodan Kašćelan, kome je prije skoro dvije godine poslije ranjavanja u Novom Sadu otkazano gostoprimstvo, Rade Zvicer i Igor Božović. Pored vođama, ulazak u Srbiju nije dozvoljen i njihovim prvim saradnicima, ali i ljudima koji za njih odrađuju neke naizgled sitnije poslove. Na tom spisku navodno je i Ivan Delić, svojevremeno povezivan sa ubistvom ministra odbrane Pavla Bulatovića, a koji je bio na meti egzekutora “zemunaca” Sretka Kalinića. Takođe se pominje da je među onima kojima je zabranjen ulazak u Srbiju i Vuk Vulević, koji se dovodio u vezu sa švercom 200 kilograma kokaina iz Venecuele, ali je oslobođen za to.

“Visokopozicionirani član kavačkog klana ubijen je u Beogradu. U prijestonici Srbije, pored njega ove godine su likvidirana još dvojica državljana Crne Gore Dalibor Despotović, koji je svojevremeno bio blizak sa braćom Šaranović neprijateljima Luke Bojovića i njegovog klana, i Georg Darmanović, koji je imao i državljanstvo Južnoafričke Republike. Zabrana ulaska rizičnih osoba upravo je mjera da ubuduće spriječimo takve likvidacije, ali i da sačuvamo bezbjednost naših ljudi”, navodi izvor Blica.

Iako je većina nepoželjnih iz Crne Gore, na spisku zabranjenih ima i bosanskih državljana za koje se vjeruje da sarađuju sa kotorskim klanovima, tačnije da likvidiraju njihove rivale. Na listi su i Hrvati koji su učestvovali u nemirima na stadionu Partizana tokom derbija, a koji su već odslužili kazne, a pridružiće im se i sunarodnici kojima je sud izrekao petogodišnju zabranu ulaska u Srbiju.

2 komentara

  1. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a lot of the subjects you write with regards to here. Again, awesome weblog!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com