Skot: Dokument dostavljen sudu nije moja pisana izjava - Volim Podgoricu

Skot: Dokument dostavljen sudu nije moja pisana izjava

U Višem sudu je nastavljeno suđenje u slučaju Državni udar. Danas je saslušan svjedok – bivši operativac CIA-e i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije Patriotic Defence Group iz Orlanda, Brajan Skot.

Suđenje se nastavlja sjutra u 15 sati.

Tok suđenja:

15:54 Skot je rekao da je zahvaljujući izvještajima u američkim medijima znao da je u Crnoj Gori postojao navodni pokušaj državnog udara i ponovio da je potrebno razumjeti da dokument FBI koji sud posjeduje nije njegova izjava.

On je istakao da ne vidi kako bilo koji njegov iskaz može biti od koristi sudu i odbrani.

15:40 Skot je kazao da se kod nekoliko poznanika raspitao o situaciji u Crnoj Gori, konkretno spomenuvši Ticijana Masua, nezavisnog savjetnika koji se bavi promocijom poslovnih šansi.

Skot ističe da mu Masu nikada nije rekao da ne treba da radi sa Demokratskim frontom.

Tvrdi da je Masu kazao kako bi bio spreman da odradi posao koji mu je Skot ponudio, ukoliko on ne bi imao nikakve veze sa Frontom.

15:30 Skot je potvrdio da iskaz dostavljen sudu predstavlja interne bilješke agenta FBI pri ministarstvu pravde SAD, zasnovane na razgovorima licem u lice ili telefonom, kako bi se objasnilo gdje se nalazi Crna Gora i zašto su potrebne usluge njegove agencije.

“Ne mogu reći zašto, ali bilješke agenta FBI su u velikoj mjeri netačne i ne odražavaju tačno stanje u kompaniji koju vodim”, kazao je Skot.

15:20 Svini je rekla da dokument dostavljen crnogorskim organima nije Skotova pisana izjava već dio razgovora sa agentom FBI i da Skot nije imao priliku da ga revidira prije nego je preko ministarstva pravde SAD dostavljen Crnoj Gori.

15:11 Skot je kazao da su jedini iskazi koje može da potvrdi nezavisno i samostalno oni koje je sam dao na engleskom jeziku.

On je zamolio sud da ne daje pretpostavke o tome što on zna i potvrdio da ne zna ništa o navodnim krivičnim djelima u ovom slučaju.

15:00 Suđenje se nastavilo svjedočenjem Brajana Skota putem video linka. Skot se nalazi u kancelariji državnog tužioca SAD, gdje je prisutna predstavnica Ministarstva pravde SAD, Sara Svini.

13:45 Radosavljević je postavio pitanja za vještaka o mobilnim telefonima optuženih i svjedoka saradnika.

13:20 Advokat Dušan Radosavljević pitao je vještaka zašto UFED alat nije korišćen kod vještačenja Dikićevih telefona, a jeste kod Sinđelićevih telefona.

13:10  Pregleda se telefon “cat”, Mirka Velimirovića. Advokat Jovanović je pitao vještaka kako je moguće da u telefonu stoji “propušten poziv”, a da trajanje tog poziva bude 10 sekundi.

12:55  U sudnici Višeg suda prikazana je i  prepiska Saše Sinđelića sa izvjesnim Mališićem koji je, navodno, pripadnik srpskog MUP-a.

12:40  Advokat Jovanović je tokom pregledanja dokaza uputio na 2016. godinu gdje se vidi da je Sinđelić intezivno pretraživao sajt Lenovo.com.

On osporava dio iskaza Sinđelića da mu je neko za svrhu ove akcije dao Lenovo telefone uzevši u obzir da je Sinđelić njima ranije trgovao.

12:16  Advokat Miroje Jovanović predlaže da se pročitaju poruke iz telefona koje nijesu čitane juče u sudu.

12:14 Nastavljeno je pregledanja SMS poruka.

12:12 Advokat Miroje Jovanović  predložio je da se danas pročitaju zapisnici sa saslušanja Širokova i Popova koje je dostavilo generalno tužilaštvo Rusije.

“Jako je bitno da pročitamo te iskaze jer na osnov njih imam jako specifične procesne predloge. Iskazi idu u korist naših branjenika, i tim iskazima se skinula ljaga sa Rusije i sa Srbije”, kazao je Jovanović.

Sutkinja Mugoša je kazala da danas nije planirano čitanje zapisnika te da treba da nastave sa vještačenjem.

12:10   Nastavljeno je izvođenje dokaznog postupka.

 

Vijesti

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com