ČEKA NAS PAKAO: Temperature će oboriti rekorde? - Volim Podgoricu

ČEKA NAS PAKAO: Temperature će oboriti rekorde?

Period toplog vremena koji je zahvatio jugoistok Evrope, najavljuje da bi ljeto moglo biti izuzetno toplo na našem području, sa temperaturama koje bi se mogle približiti ili čak i oboriti prošlogodišnje rekorde.

Načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Mirjana Ivanov je za Pobjedu kazala da se za jugoistočnu Evropu i Kavkaz očekuju temperature vazduha iznad prosjeka perioda 1981-2010.

“Sa vjerovatnoćom od 70 odsto se očekuju temperature iznad prosjeka u Crnoj Gori, pa stoga i vrlo toplo ljeto”, rekla je Ivanov.

Podsjetila je da su ekstremno topli uslovi počeli već u aprilu.

“April je do sada bio najtopliji od početka mjerenja u Crnoj Gori. Broj dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha većom ili jednakom 30 stepeni Celzijusovih (tropski dani) bio je veći nego prethodnih godina, na primjer 1994. i 2013. godine i kretao se u rasponu od jednog u Bijelom Polju do pet tropskih dana u Podgorici. Dominirali su sušni uslovi u planinskoj regiji, do vrlo sušni uslovi u centralnom i primorskom regionu”, objašnjava Ivanov.

Temperature Jadranskog mora su natprosječne za ovo doba godine, objavio je meteo servis Severe Weather Europe. Zbog natprosječno toplih dana tokom aprila i maja došlo je do značajnog rasta temperature mora, pa se sada ponegdje može izmjeriti i 26 stepeni Celzijusa, što je oko tri stepena više od uobičajene temperature mora početkom juna, prenio je Index.hr.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com