OGLASILI SE IZ ME: Evo ŠTA ĆE BITI sa CIJENAMA goriva! - Volim Podgoricu

OGLASILI SE IZ ME: Evo ŠTA ĆE BITI sa CIJENAMA goriva!

Prema trenutnim procjenama Ministarstva ekonomije ne postoje uslovi za korekciju cijena naftnih derivata u Crnoj Gori tako da novog povećanja neće biti, navodi se u informaciji kojom je Ministarstvo upoznalo članove Vlade na današnjoj sjednici.

Ističe se da uslova za povećanje cijena nema s obzirom na činjenicu da je na Platts kotacijama, nakon naglog skoka, zabilježena normalizacija cijena, kao i stabilan trend kretanja kursa DOLAR/EURO, u odnosu na posljednje informisanje Vlade Crne Gore o njihovom kretanju 31. maja ove godine.

“Trenutnim stanjem na svjetskoj berzi potvrđena je tadašnja procjena Vlade da se dalji rast cijena naftnih derivata u Crnoj Gori ne očekuje i da ulazimo u period stabilnosti. Posljednja dva dana obračunskog perioda, odnosno 7. i 8. jun, daće preciznu informaciju da li je cijena nekog od naftnih derivata pala više od pet odsto i da li će se time steći uslovi za korekciju u smislu snižavanja cijena”, kazali su u Minsitarstvu ekonomije.

Oijašnjavaju da postojećim načinom obračuna maksimalno dozvoljenih cijena naftnih derivata, definisanim Uredbom o načinu formiranja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, uslov za korekciju cijene je razlika u obračunskom periodu u iznosu od ± 5 odsto.

U ovom trenutku ne postoje uslovi za korekciju cijena, s obzirom na to da je dosadašnja razlika u obračunskom periodu:

-Za BMB 98 – 3,53 %,
-Za BMB 95 – 3,74 %,
– Za Eurodizel – 3,63 %,
-Za Lož ulje – 3,18 %.

“Vlada Crne Gore će nastaviti da prati kretanja cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, a Ministarstvo ekonomije će biti u stalnoj komunikaciji sa crnogorskim privrednicima, čiju odluku da ne povećavaju cijene proizvoda i usluga pozdravlja. U skladu sa Uredbom, obračun maksimalno dozvoljenih vrijednosti naftnih derivata Ministarstvo ekonomije obavlja svakog drugog ponedjeljka za prethodnih 10 radnih dana. Naredni obračun će se obaviti 11. juna, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 12. juna 2018. godine”, zaključili su u Minsitarstvu ekonomije.

Izvor: Cdm

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com