Predsjednik “mekog srca”: Bivši lider Crne Gore rekorder po broju pomilovanja zatvorenika - Volim Podgoricu

Predsjednik “mekog srca”: Bivši lider Crne Gore rekorder po broju pomilovanja zatvorenika

Bivši crnogorski predsjednik Filip Vujanović ostaće upamćen kao rekorder među kolegama regiona po broju pomilovanja, jer je zatvora poštedio 500 osuđenika, prenosi RTCG.

RTCG dodaje da je Vujanović epitet predsjednika “mekog srca” dobio jer je ljude osuđene za teška krivična djela, pomilovanjem poštedio kazne.

Kako se navodi, on je za 15 godina vladavine primio oko 2.500 molbi za pomilovanje, od kojih je usvojio petinu.

 Vujanović, međutim, smatra da ne pripada predsjednicima koji su bili široke ruke u pomilovanjima, dodajući da je za 15 godina slijedio državnu politiku.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse rekao je da je Vujanović u prvim godinama svog mandata davao jako puno pomilovanja, po čemu je Crna Gora bila prepoznata od Savjeta Evrope kao jedna od tri vodeće države koje su davale izrazito veliki broj pomilovnja u odnosu na broj stanovnika.

Crnogorskom predsjedniku predloge za pomilovanje dostavljalo je Ministarstvo pravde, koje navodi da su pomilovanja data uglavnom za laka krivična djela, a kratke kazne pretvarane u uslovne ili novčane.

Prema novom zakonu o pomilovanju, koji je stupio na snagu prije skoro šest godina, ukinuto je obavezno mišljenje suda, a predsjedniku je data mogućnost da oprašta na sopstvenu inicijativu.

(Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com