Evropska radiodifuzna unija zabrinuta zbog smjene Andrijane Kadije - Volim Podgoricu

Evropska radiodifuzna unija zabrinuta zbog smjene Andrijane Kadije

Evropska radiodifuzna unija (EBU) veoma je zabrinuta zbog smjene generalne direktorice RTCG Andrijane Kadije i zbog, kako navode u saopštenju, posljedica koje ta smjena može imati po nezavisnost javnog emitera.

“Nezavisnost i sloboda izražavanja su osnovni temelji javnog servisa i bitni su za zdravo funkcionisanje demokratije. Nadamo se da će RTCG biti omogućeno da funkcioniše slobodno bez političke kontrole i uticaja, kako bi najbolje zadovoljila potrebe svih crnogorskih građana”, navodi u izjavi za medije generalni direktor Evropske federacije javnih emitera (EBU) Noel Karan.

EBU smatra da stalne promene u upravljanju javnim emiterima stvaraju atmosferu straha, nesigurnosti i nestabilnosti i podstiču kulturu samocenzure što, kako dodaju, ugrožava sposobnost javnih servisa da ispune svoje obaveze u društvu.

Podsjeću da je EBU krajem prošle godine izrazio zabrinutost zbog promjena u Savjetu RTCG. Ističu da je nezavisnost jedna od ključnih vrijednosti javnih emitera.

“To je takođe osnovni princip funkcionisanja demokratskih institucija kako je to predviđeno u različitim dokumentima Savjeta Evrope, a posebno u preporuci Savjeta ministara o nezavisnosti javne radio-difuzije”, poručuju iz EBU-a.

Navode da EBU pruža dugoročnu, stratešku, stručnu i pravnu pomoć RTCG-u u reformama programa.

“Vjerujemo da RTCG ostvaruje napredak u ispunjavanju svojih ciljeva informisanja, edukacije i zabave svih segmenata društva u skladu sa evropskim standardima i najboljim praksama”, zaključuje se u reagovanju EBU-a.

1 komentar

  1. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com