I MORSKA HRANA OTROVANA: Da li je riba koju jedemo PUNA PLASTIKE? - Volim Podgoricu

I MORSKA HRANA OTROVANA: Da li je riba koju jedemo PUNA PLASTIKE?

Moto ovogodišnjeg obilježavanja 8. juna – Međunarodnog dana okeana i mora, “Riba jede plastiku, a mi jedemo ribu”, najbolje govori o trenutnom stanju najvećeg vodenog resursa planete Zemlje, koji zauzima preko 70 odsto njene površine.

Uz prelov u realizaciji sve većih ribolovnih flota, odbačena plastika i konzumacija, preko ribe kao jedne od glavnih namirnica, najveći je problem okeana i mora, time i našeg zdravlja.

Kako navodi dr Aleksandra Joksimovića sa Instituta za biologiju mora, plastike je sve više u okeanima i ribi, a time i čovjeku.

“Mnogo je zagađenja, polucije, štetnih materija, a u posljednje vrijeme plastike. Ono što je ključni problem jeste prelov ribljih resursa i resursa ribarstva. Trenutno, prema jednoj informaciji, u Atlantiku pluta ostrvo plastike i svega onog što je dospjelo u okean, a trenutno je veličine Meksika”, navodi Joksimović.

Čovjek kao ključni i krajnji faktor u lancima ishrane, sve što zagadi, servira sebi na tanjir.

“Plastika se poslije određnog broja godina raspada. Dešavaju se hemijske reakcije i kao filamenti, nešto što opštrerečuje vodu, plastika dođe u želuce riba, naše hrane, tako da definitivno sve to završi u nama i šteti našem zdravlju”, kaže Joksimović za Radio Kotor.

Kako navodi, zagađenje plastikom danas je u svijetu jedna od najvažnijih tema kojoj se posvećuje najveća pažnja.

“Podaci o ogromnoj količini pronađene plastike su zastrašujući. Sa druge strane, ogromna količina brodova svjetskih flota uzrok su prelova ribe. U okruženju su nam flote Italije, Hrvatske, Albanije, sa sve većim ribarskim aktivnostima, tako da je i na Jadranu došlo skoro do prelova nekih vrsta riba, prije svega srdele, inćuna, oslića, kozice, parapeneusa”, kaže Joksimović.

On je naznačio da Crna Gora sa svojom malom flotom svakako nije krivac za prelov ribe vidljiv i u Jadranu, ali i da očekuje ravnopravno donošenje odluka koje bi trebale da rezultiraju smanjenjem ove aktivnosti, bez uticaja na razvboj njene ribarske industrije.

U svemu Institut ima veliku podršku Ministarstva poljoprivrede i njegove Direkcije za ribarstvo.

Dan okeana i mora je ustanovljen 1992. godine na konferenciji u Rio de Žaneiru, a 2008. UN su prihvatile 8. jun za zvaničan.
Po riječima dr Aleksandra Joksimovića Dan mora i okeana je važan datum jer se odnosi na najveći prostor planete koji zauzima preko 70 odsto njene površine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com