IĆI ĆEMO PREKO GRANICE PO GORIVO? U ovoj susjednoj državi je litar – jedan evro, a uštedu izračunajte - Volim Podgoricu

IĆI ĆEMO PREKO GRANICE PO GORIVO? U ovoj susjednoj državi je litar – jedan evro, a uštedu izračunajte

Poskupljenje goriva izazvalo je revolt vozača u regionu, pa su najaljene protestne blokade ulica zbog ovog udara na budžet.

Medjutim, vjerovatno se mogu se očekivati i kolone iz Crne Gore ka susjednoj Republici Srpskoj gdje je gorivo najjeftinije u regionu, ali i u Evropi i gdje je cijena litra benzina i dizela po jedan euro. Susjedno Trebinje je već veoma popularno medju crnogorskim gradjanima, ali i gradjanima Hrvatske, zbog nižih cijena, blizine, i dobre hrane u restoranima, a poskupljenje goriva u Crnoj Gori, vjerovatno će pojačati saobraćaj ka ovom pitoresknom gradiću.

 U Federaciji BiH litar benzina je 1,09 evra, a dizela 1,07, dok je u Srbiji benzin 1,29 evra, a dizel 1,36.

Cijena litra benzina u Hrvatskoj je 1,43 eura, a litar dizela je 1,36, u Crnoj Gori 1,41, odnosno 1,30 eura, dok je u Sloveniji 1,36, odnosno 1,30 eura.

Litar benzina u Albaniji košta 1,44 eura, dizela 1,42, u Grčkoj 1,65, odnosno 1,31, a u Italiji benzina 1,64 evra, a dizela 1,52 eura.

Razlike u cijenama potiču od različitih iznosa akciza, poreza na dodatu vrijednost i taksi. Državne dažbine u maloprodajnoj cijeni goriva u Crnoj Gori iznose od 45 do 65 odsto,  sto znači da bi cijena državnih dažbina iznosila  50 do 55 euro centi.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com