Podgoričanka među 13 primljenih iz cijelog svijeta! - Volim Podgoricu

Podgoričanka među 13 primljenih iz cijelog svijeta!

Vlada je spremna da razmotri kako da pomogne finansiranje master studija iz kliničke embriologije Podgoričanki Nini Bošković na najprestižnijoj svjetskoj ustanovi visokog obrazovanja – britanskom “Oksfordu”, saopšteno je nezvanično “Vijestima”.

Bošković je početkom godine obaviještena da je među 13 kandidata iz cijelog svijeta koji su primljeni na ovom programu “Oksforda”, ali do prije dva dana nije bila sigurna da li će uopšte moći da studira jer njena porodica nije mogla da plati školarinu od oko 43.000 eura.

Iako su specijalisti za embriologiju, odnosno vještačku oplodnju, veoma rijetki u Crnoj Gori, njen pokušaj da obezbijedi finansijsku podršku države naišao je na zid ćutanja. Poruke i mailovi nadležnim institucijama ostajali su bez odgovora, do prije dva dana.Prve ohrabrujuće informacije stigle su pred istek roka u kojem mora odgovoriti britanskoj ustanovi, nakon pitanja “Vijesti” Vladi.

Iz kabineta premijera Duška Markovićasaopštili su juče ujutru nezvanično da su spremni da, uz podršku Ministarstva prosvjete i resora nauke, pomognu Podgoričanki da u Crnu Goru donese znanje i iskustvo “Oksforda”.

U zvaničnom odgovoru Vlade, koji je sinoć stigao, navodi se da je “Dopis Nine Bošković upućen kabinetu predsjednika Vlade u razdoblju kada nije bilo moguće donijeti odluku u skladu sa zahtjevom, jer zakonski propisi ograničavaju od dana raspisivanja do 30 dana po okončanju raspolaganje sredstvima koja bi mogla biti iskorišćena za ovu svrhu”.

“ Zahtjev će btii razmotren čim se steknu uslovi,” piše u zvaničnim odgovoru.

Nina Bošković je krajem godine proglašena za najboljeg studenta Prirodno-matematičkog fakulteta Crne Gore.

“Na programu kliničke embriologije na ‘Oksfordu’ primaju najviše 20 studenata iz cijelog svijeta, ali se i ne trude da ispune tu kvotu, ukoliko prijavljeni kandidati ne ispunjavaju njihove kriterijume. Nakon više testova i intervjua, u februaru sam obaviještena da sam jedna od 13 primljenih. Ali, nažalost, kako Crna Gora još nije članica Evropske unije, nijesu mi bile dostupne mogućnosti stipendiranja, već školarinu od 43.000 eura moram platiti”, kazala je “Vijestima” Boškovićeva.

Objasnila je da vrijeme ističe – mora se javiti “Oksfordu” najkasnije do 20. juna i izvijestiti ih da li može finansirati studije.

“Njihov master se sastoji iz tri semestra, i traje 12 mjeseci. Prvi je teoretski, tokom drugog je praktični dio, a treći je istraživanje na osnovu kojeg se piše master teza. Moj plan je bio da tamo naučim i “ukradem” znanje od najboljih, a onda se vratim i pokušam da naučeno primijenim u Crnoj Gori”, poručuje ona.

Ističe da svake godine veliki broj crnogorskih bračnih parova uđe u proces vantjelesne oplodnje:”Veliki broj odlazi u inostranstvo. Namjera mi je da se vratim u Crnu Goru i svojim znanjem pomognem građanima, ali i državi koja u ovom trenutku plaća za tu vrstu intervencija zemljama regiona”.

Boškovićeva dodaje da je uložila mnogo truda kako bi imala dobre ocjene na fakultetu, ali i da prođe selekciju “Oksforda”.

“Nadam se da moj trud i rad neće pasti u vodu, jer će na kraju isključivo novac presuditi hoću li se tamo usavršavati”, zaključila je ona.

Dodaje da će imati priliku da radi sa skupom opremom, ali i sprovodi eksperimente za koje na ustanovama u Crnoj Gori nema mogućnosti.

Crna Gora nema mnogo stručnjaka ovog profila, a procjenjuje se da najmanje trećina crnogorskih parova koji uđu u proces vještačke oplodnje, pomoć potraže u zemljama okruženja i Evrope.

Na UCG 3.501 mjesto za brucoše

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) ove godine biće mjesta za 3.501 studenata, koji će se finansirati o trošku države.

To je juče, nakon sjednice Vlade, saopštila direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.

“Riječ je o drugoj generaciji studenata koji se upisuju na besplatne osnovne studije, a u skladu sa prošlogodišnjom zakonskom reformom”, kazala je Kurpejović nakon sjednice Vlade.

Ona je kazala da je novina to što će ove godine biti mjesta i za 50 studenata Pravnog fakulteta u Bijelom Polju, što je, kako je navela, na fonu unapređenja ponude, uslova studiranja i odgovora na potrebe tržišta rada.

Kurpejović je kazala da je broj mjesta na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost ostao isti kao prošle godine – 40.

Spremna da se izdržava

Nina Bošković ističe da su visoki i troškovi života u Britaniji.

“Za pristojan život potrebno je najmanje 1.500 eura. Međutim, pomogli bi mi i roditelji, a ja bih se trudila i da nađem neki honorarni posao. Bitno mi je da platim školarinu”, kazala je Boškovićeva.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com