Savjet RTCG: Neutemeljene ocjene međunarodnih predstavnika - Volim Podgoricu

Savjet RTCG: Neutemeljene ocjene međunarodnih predstavnika

Ocjene predstavnika Evropske unije EU, OEBS-a i Stejt dipartmenta (SD) o ugroženosti slobode i nezavisnosti medija smjenom generalne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije, neutemeljene su, saopšteno je iz Savjeta Radio i Televizije Crne Gore RTCG.

Savjet je iznenađen i žali zbog, kako su kazali, unisonih izjava portparolke EU Maje Kocijančić, predstavnika OEBS-a za slobodu medija Harlema Desira i portparolke Stejt dipartmenta Heder Nauert, povodom razrješenja Kadije.

“Želimo da vjerujemo da predstavnici EU, OEBS i SD, nemaju sve relevantne informacije i da zbog toga tako izriču neutemeljene ocjene o ugroženosti slobode i nezavisnosti medija smjenom generalne direktorice Javnog servisa”, kaže se u saopštenju Savjeta.

Iz Savjeta su kazali da je njihova odluka o razrešenju Kadije na liniji onoga za šta se međunarodna i domaća javnost zalaže – za depolitizaciju Javnog servisa i za profesionalne standarde u skladu sa osnovnim vrijednostima EU.

“Na liniji zalaganja da Javni servis ne bude pod političkim pritiskom bilo koje strane, vlasti, ili opozicije. Nažalost, dosadašnji menadžment je izgleda pogrešno razumio i poruke i podršku međunarodnih partnera, pa je uređivačku politiku usmjerio u drugu političku krajnost”, navode iz Savjeta.

Oni su rekli da se to najbolje vidjelo i kroz jučerašnji malobrojni protesni skup ispred zgrade Javnog servisa, gdje su se u prvim redovima našli i pojedini opozicioni lideri što nije primijećeno u informaciji koja je objavljena na sajtu OEBS-a.

Iz Savjetu su rekli da to “najbolje potvrđuje i sporni Ugovor između menadžmenta Javnog servisa i NVO Centar za građansko obrazovanje koji je finansiran sredstvima poreskih obveznika EU”.

Ocjenjuje se da je tim ugovorom pod firmom podrške profesionalizaciji medija suštinski ugrožena nezavisnost Javnog servisa.

Iz Savjeta su predložili Kocijančić, Desiru i Nauert da objave na sajtovima visokih institucija koje predstavljaju sadržaj pomenutog ugovora, iz kojeg će se, kako su kazali, vidjeti da ne postoji sličan primjer u evropskoj i svjetskoj medijskoj praksi.

“Želimo da vjerujemo da nijesu imali uvid u njegov sadržaj, inače ne bi tako dijelili lekcije legalno i legitimno izabranim članovima Savjeta RTCG od Parlamenta Crne Gore, suverene države koja je članica OEBS-a, NATO-a, i zemlja sa 30 otvorenih pregovaračkih poglavlja u procesu približavanja punopravnom članstvu u EU”, navode iz Savjeta.

Oni su kazali i da to odlično znaju u Delegaciji EU u Podgorici, jer su, “naknadno izvršili pritisak na menadžment da se sporni ugovor koji je potpisan netransparentno, u tajnosti, bez znanja zaposlenih u Javnom servisu i Savjeta RTCG, isto tako netransparentno dopuni sa drugim aneksom, što je dodatni argument u prilog ispravnosti naše odluke”.

U Savjetu smatraju da je Ugovor u osnovi prekršio sva pravila novinarske profesije, jer je omogućio jednoj NVO da uređuje političke emisije na Javnom servisu, određuje ko mogu biti gosti na TV i da svojim potpisom odobrava emitovanje tog programa, kao i da zaposlenima u Javnom servisu određuje ekstra honorare.

“Vjerujemo da ćete se složiti sa nama, da to ne mogu biti medijski i demokratski standardi koji karakterišu demokratska društva”, naveli su iz Savjeta.

Oni su poručili da žele još jednom da uvjere domaću i međunarodnu javnost, da neće dozvoliti kontrolu vladajuće partije nad Javnim servisom, ali ni kontrolu opozicionih partija ni opozicionih poslenika, bez obzira da li oni djeluju u registrovanim političkim partijama ili medijima i NVO.

“Niti bilo kome iz inostranstva. Mi ćemo do kraja poštovati domaće zakone, usklađene sa evropskim, kao i utvrđene demokratske standarde u medijskoj sferi”, kazali su iz Savjeta.

Oni su rekli da je njihova obeveza, da brane prava novinara u RTCG, da ne budu pod bilo čijom političkom kontrolom, makar ona imala podršku i sa visokih međunarodnih adresa.

Iz Savjeta su poručili da će radom dokazati, da brane suštinske vrijednosti EU kada se radi o slobodi i nezavisnosti Javnog servisa, i slobodi medija uopšte.

“Da bismo dokazali ove naše tvrdnje, dostavićemo pomenuti Ugovor koji je osnov ovakve odluke Savjeta, Evropskoj komisiji, Evropskom savjetu, Evropskom parlamentu, OEBS-u i SD. Želimo da poručimo svima, da nas neće pokolebati bilo kakvi pritisci da istrajemo u svom cilju da RTCG bude Javni servis moderne, demokratske, evropske Crne Gore”, poručili su iz Savjeta.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com