Beranac tvrdi da je ostao bez posla zbog ćirilice - Volim Podgoricu

Beranac tvrdi da je ostao bez posla zbog ćirilice

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da su u slučaja Beranca Igora Radevića, bivšeg radnika katastra u tom gradu, postojali elementi diskriminacije po osnovu ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, ali je Osnovno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu koju je on podnio protiv bivšeg direktora Velibora Marjanovića.

To je, u najkraćem, trenutna situacija u ovom slučaju o kojem su „Vijesti“ pisale početkom godine.

Radević je tada podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv načelnika Uprave za nekretnine PJ Berane tereteći ga za, kako tvrdi, progon „na osnovu razlike u nacionalnosti i etičkom porijeklu“.

Radeviću nije produžen ugovor o djelu u toj državnoj instituciji u kojoj je kao pravnik, stručni konsulatant i predsjednik Komisije za izlaganje javnih podataka, radio preko tri godine, a on smatra da je tome „kumovao“ lično načelnik Marjanović.

 Ombudsman je u svojoj odluci po pritužbi Radevića ocijenio da je došlo do diskriminacije, navodeći u zaključnoj ocjeni da je postupanjem načelnika PJ Berane povrijeđeno pravo podnosiocu pritužbe na upotrebu ćiriličnog pisma.

U odgovoru koji je Radević dobio od Obudsmana navodi se da službena upotreba ćiriličnog i latiničnog pisma podrazumijeva upotrebu oba pisma u svim oblastima službene komunikacije koja se ostvaruje u međusobnoj korespondenciji državnih organa, organa lokalne samouprave i organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kao i u njihovoj službenoj komunikaciji sa građanima.

Dodaje se i da ranije potpisivana rješenja na ćirilici ne oslobađaju načelnika PJ Berane od obaveze da u svim drugim slučajevima i bez izuzetaka postupa u skladu sa ustavnom garancijom o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma.

Obudsman je preporučio Upravi za nekretnine PJ Berane da sprovede internu kontrolu procedura zapošljavanja i zaključivanja ugovora o radu i ugovora o djelu u PJ Berane, zatim da sprovede mjere za sprječavanje diskriminacije po osnovu službene upotrebe pisma, zaključuje jasne i precizne ugovore kojima će se utvrditi prava i obaveze ugovornih strana kako bi se razgraničila ovlašćenja u primjeni zakona, a radi utvrđivanja odnosa unutar organ kada postoji sumnja u postojanje nezakonitih i diskriminatornih radnji i postupaka.

Takođe i da u svim budućim slučajevima postupa u skladu sa ustavnom garancijom ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i zaposlenima obezbijedi upotrebu bilo kojeg od dva pisma bez pravljenja izuzetaka, osim u slučajevima kada stranka po čijem zahtjevu se vodi postupak sama zatraži korišćenje jednog od dva pisma u ravnopravnoj upotrebi.

Obudsman je naložio Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva javne uprave da sprovede postupak inspekcijske kontrole u Upravi za nekretnine – PJ Berane zbog sumnje u postojanje diskriminacije po više osnova, a primarno zbog korišćenja pisma u službenoj upotrebi.

S druge strane Osnovno državno tužilaštvo u Beranama se najprije oglasilo nenadležnim u ovom predmetu i ustupilo ga Višem državnom tužiocu (VDT). VDT u Bijelom Polju je ocijenio da postoje elemnti krivičnog djela povreda ravnopravnosti i da je došlo do diskriminacije, ali je slučaj vratio Osnovnom državnom tužilaštvu. Radević sada najavljuje žalbu na odluku ODT.

Marjanović: Nikog ne omalovažavam

Načelnik beranskog katastra Velibor Marjanović tvrdi, sa druge strane, da uopšte ne zna koje je nacionalnosti i etičkog porijekla Igor Radević.

„Ne znam i ne interesuje me. Ja na poslu nikoga ne omalovažavam, pa ni njega. Vodim računa o svom ponašanju prema saradnicima“, odgovorio je Marjanović.

On je izjavio da nema šta da komentariše, s obzirom na činjenicu da je Osnovno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu koju je protiv njega podnio Radević.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com