CRNA GORA NABAVLJA RADAR: Vrijeme reagovanja lovaca F16 je pet minuta - Volim Podgoricu

CRNA GORA NABAVLJA RADAR: Vrijeme reagovanja lovaca F16 je pet minuta

Nakon početka sprovođenja misije vazdušne odbrane, tehnička pretpostavka koju mora da zadovolji Crna Gora je radarsko osmatranje vazdušnog prostora, saopštio je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić, navodeći da je uvođenje vojnog radara obaveza.

“Za sada će se koristiti podogorički terminalni radar srpsko-crnogorske agencije za kontrolu letenja (SMATSA). Sljedeći korak je uvođenje radara koji će SMATSA postaviti na položaju Vrsuta. To su prelazna rešenja do nabavke jednog radara za potrebe Vojske Crne Gore”, kazao je Radić.

Vojni analitičar je objasnio kakva se procedura sprovodi u slučaju misije vazdušne odbrane.

“Radarska slika se preko crnogorskog Vazduhoplovnog operativnog centra (VOC) razmjenjuje sa Integrisanim sistemom protiwazdusne i protivraketne odbrane NATO, a odluke o angažovanju dežurnih snaga donosi Kombinovani vazduhoplovni operativni centar (CAOC) smješten u Španiji u bazi Torehon. On obavještava nacionalne operativne centre u Grčkoj ili Italiji da podignu presretače”, dodaje Radić.

Kako je Pobjeda ranije objavila, vrijeme reagovanja lovaca F16 je pet minuta.

Radić kaže da se identična procedura kao za Crnu Goru već primjenjuje sa Albanijom čiji je vazdušni prostor takođe pod zaštitom italijanskih i grčkih lovaca, dok se Slovenija oslanjala na podršku Italije, a sada i Mađarske jer nema svoju lovačku avijaciju.

“Stav Slovenaca je da je to racionalno rješenje jer nema ambicija da nabavlja vlastitu tehniku za namjenske zadatke dežurstva u nadzoru i zaštiti vazdušnog prostora”, ističe Radić.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com