Jovanović: Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore nastavlja da radi i nakon dolaska NATO - Volim Podgoricu

Jovanović: Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore nastavlja da radi i nakon dolaska NATO

Direktor Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović izjavio je da ingerencije te službe ostaju nepromijenjene i nakon što je NATO preuzeo zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore.

“Ingerencije SMATSA ostaju iste kao i do sada. Mi smo nadležni da pružimo bezbjednu i efikasnu uslugu i da omogućimo da i civilni i vojni korisnici lete bezbjedno, efikasno i redovno. SMATSA je nadležna da vojnim letovima obezbijedi dio vazdušnog prostora za realizaciju svojih aktivnosti, a civilnim da pruži usluge kontrole letjenja na način da se sprovedu na bezbjednoj udaljenosti od vojnih”, rekao je Jovanović agenciji Beta.

NATO je 5. juna preuzeo obavezu takozvanog er polisinga (air policing) vazdušnog prostora Crne Gore, odnosno patroliranja i zaštite vazdušnog prostora te zemlje.

Direktor Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore, međutim, rekao je Beti da SMATSA nastavlja da pruža usluge vazdušne plovidbe i civilnim i vojnim korisnicima, kako nad Srbijom tako i nad teritorijom Crne Gore.

“Letovi za vojne potrebe se u najvećem dijelu izvode u za to posebno izdvojenim zonama. Način na koji se obavlja kontrola letjenja, kao i koordinacija i komunikacija sa vojnim korisnicima je regulisan odgovarajućim sporazumima koje je SMATSA sklopila sa mistarstvima odbrane obje države osnivača”, rekao je on.

Jovanović je dodao da se u Crnoj Gori kontrola letjenja do 4.400 metara nadmorske visine obavlja iz kontrole letjenja u Podgorici, dok iznad te visine usluge pruža Centar kontrole letjenja iz Beograda.

“Za NATO letove u svrhu treninga zaštite prostora Crne Gore, kao i u slučajevima kada se javi potreba za presretanje u cilju zaštite i kontrole vazdušnog prostora, sporazumima su precizirani postupci koordinacije jedinica kontrole letjenja sa NATO. Takvi letovi se najčešće izvode u cilju treninga i u tim slučajevima se posebno izdvajaju zone. U njima se izvode letovi pod ingerencijom NATO oficira. SMATSA u tim slučajevima pruža kontrolu letjenja civilnom saobraćaju tako da ne dođe do interakcije sa letovima pod ingerencijom NATO u posebno izdvojenom dijelu vazdušnog prostora”, rekao je on.

On je rekao da se sva komunikacija obavlja preko Aerodromske kontrole letjenja u Podgorici, u skladu sa međunarodnim standardima.

 (Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com