Bivši spuški zatvorenik: Nakon izlaska mnogi su primorani da se vrate ulici kako bi preživjeli - Volim Podgoricu

Bivši spuški zatvorenik: Nakon izlaska mnogi su primorani da se vrate ulici kako bi preživjeli

Bivši zatvorenik spuškog zatvora tvrdi da uloženi trud psihologa te ustanove u resocijalizaciju osuđenika ,,pada u vodu“ onog trenutka kada se oni nađu na slobodi, gdje se suočavaju sa odbijanjem društva da ih prihvati.

Barijere su na svakom koraku, a ključni problem je pronalaženje posla, posebno činjenica da se ljudi teško odlučuju da zaposle nekoga ko je bivši zatvoreni.

– Iako si u zatvoru razriješio dilemu i odlučio se za pošten život, nakon izlaska mnogi su primorani da se vrate ulici kako bi preživjeli. U svakom oglasu za posao stoji uslov da onaj koji aplicira nije osuđivan. Društvo ne daje šansu ljudima koji su odslužili zatvorsku kaznu. Zato ne treba nikom da je čudno što ima toliko povratnika, što bivši zatvorenici ponovo ulaze u kriminalne poslove. Društvo ne dozvoljava ovim ljudima šansu da pošteno zarade – kazao je za Pobjedu bivši zatvorenik spuškog zatvora.

Sagovornik kao poseban problem ističe to što su osuđenici često na meti kriminalnih klanova koji vladaju unutar zidina i da često ,,upravo u ovoj ustanovi stiču nove kriminalne vještine“ pošto ih kriminalci u zatvoru regrutuju za nova krivična djela.

– Život u zatvoru za mnoge zatvorenike nije život. Kako vrijeme provedeno u zatvoru utiče na čovjeka prevashodno zavisi od njegovog karaktera, koliko ima novca i da li ima moćnu podršku spolja. Kao i napolju, oni koji imaju novac i u zatvoru imaju sve. Odlučiti se za pošten život u tom ambijentu je veliki i težak korak za svakog zatvorenika – pojašnjava bivši osuđenik.

On podsjeća da osim što je država dužna da kazni svakog ko počini krivično djelo, ima i obavezu da osuđenicima nakon odslužene kazne omogući povratak u društvo.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com