IZVRŠITELJI NAPLATILI 29,7 MILIONA EURA - Volim Podgoricu

IZVRŠITELJI NAPLATILI 29,7 MILIONA EURA

Javni izvršitelji su, tokom prošle godine, naplatili svega 6,53 odsto potraživanja, pokazuje vladina Analiza efikasnosti sistema izvršenja.

„Stopa naplate potraživanja je izuzetno važan pokazatelj za ocjenu efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja. Prema podacima iz posmatranog perioda, ukupan iznos potraživanja izvršnih povjerilaca u izvršnim predmetima iznosio je 455.318.68 eura, bez troškova izvršnog postupka. Od navedenog iznosa naplaćeno je 29.714.218 eura ili 6,53%, dok je ostalo nenaplaćeno 425.604.467 eura ili 93,47%. Navedeni podaci ukazuju na potrebu povećanja stope naplate potraživanja u ovoj vrsti predmeta“, piše u Analizi.

Radi potpunog i pravilnog razumijevanja ovog problema i, s tim u vezi, donošenja pravilnih zaključaka, treba imati u vidu da kod javih izvršitelja postoji veliki broj izvršnih predmeta (“I”, “Iv” i “Ivm”) sa ogromnim iznosima potraživanja koji su objektivno nenaplativi, zbog nepostojanja sredstava i predmeta izvršenja na kojima bi se izvršenje moglo uspješno sprovesti.

„Međutim, i pored činjenice da potraživanje iz navedenih predmeta već duže vrijeme nije naplativo, ovi predmeti su i dalje aktivni, jer izvršni povjerioci ne žele da povuku predloge za izvršenja nakon neuspjelih pokušaja naplate, pa to u značajnoj mjeri opterećuje rezultate rada javnih izvršitelja i negativno utiče na cjelokupnu sliku efikasnosti sistema izvršenja“, piše u Analizi.

Što se tiče prosječne dužine trajanja postupka u ovoj vrsti predmeta može se konstatovati da u svim predmetima prosječna dužina trajanja postupka iznosi 14 dana, dok prosječna dužina trajanja postupka u predmetima u kojima je potraživanje naplaćeno 100% iznosi 12 dana. Navedeni podaci ukazuju da se izvršni postupak u ovoj vrsti predmeta, u slučajevima kada je moguće izvršiti naplatu potraživanja, sprovodi u kratkom roku, znatno krećem nego u prethodno posmatranom periodu, kada je prosječna dužina trajanja postupka iznosila 38, odnosno 28 dana.

Portal Analitika

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com