Dvadeset godina klavirskog dua Muratagić - Volim Podgoricu

Dvadeset godina klavirskog dua Muratagić

Klavirski duo Muratagić dvadeset godina postojanja obilježiće koncertom koji će u organizaciji Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” biti održan u petak, 15.juna, u Velikoj sali KIC-a u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Program sa kojim će se predstaviti duo Muratagić čine djela poznatih kompozitora među kojima su: Franc Šubert, Erik Sati, Gabrijel Fore, Andre Mesaže i Frančesko di Fiore.

Ana Muratagić Barbul i Ida Muratagić, rođene 1987. godine, su osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekle u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi profesorice Diane Damjanović. Studije klavira upisale su 2006. godine, na Muzičkoj akademiji na Cetinju, i studirale u klasama profesora Svetlane Bogino, Vladimira Ogarkova i Bojana Martinovića. Specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike upisale su 2009. godine, u klasi profesora Čedomira Nikolića, u čijoj su klasi magistrirale 2013. godine. Angažovane su kao profesori klavira i kamerne muzike u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici. Od septembra 2017. godine, Ana obavlja dužnost pomoćnika direktora u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“.

Klavirski duo Muratagić je osnovan 1998. godine. Tokom školovanja učestvovale su na brojnim takmičenjima u zemlji i regionu, kako solo tako i u duu i osvajale su mnogobrojne nagrade. Ljeta 2011. i 2012. godine su učestvovale na prestižnom internacionalnom muzičkom festivalu “Nei suoni dei luoghi” u Italiji. Zapažene nastupe imale su 2013. godine u okviru ciklusa “Mladi crnogorski pijanisti”, 2014. godine, u okviru “Dana frankofonije” u Crnoj Gori, kao i 2015. godine, na EXPO-u u Milanu. Pored mnogobrojnih nastupa u zemlji, nastupale su u inostranstvu od kojih izdvajaju gostovanja u Turskoj, Hrvatskoj, Albaniji, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Repertoar klavirskog dua Muratagić je sveobuhvatan, od baroka do savremene muzike. Za ovaj duo su specijalno napisali djela eminentni kompozitori sa ovih prostora, kao što su Senad Gačević, Aleksandar Perunović, Vladimir Maraš, Sanja Drakulić, Dimitrije Golemović i Burhan Čulić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com