LJEKARI NEĆE U KOLAŠIN - Volim Podgoricu

LJEKARI NEĆE U KOLAŠIN

Kolašinski Dom zdravlja već godinama ima puno problema da zadrži ljekare opšte medicine. Konkursi nijesu dali željene rezultate, pacijenti su nezadovoljni, a ljekari koji rade pokušavaju da nadomjeste posljedice nastale nakon što njihove nezaposlene kolege izbjegavaju Kolašin.

Direktorica Doma zdravlja Dragica Popović smatra da je osnovni cilj briga o zdravlju građana, uz stalna nastojanja da se osavremeni način rada i cjelokupnog funkcionisanja.

“U našem Domu zdravlja trenutno rade tri ljekara za odrasle i dva pedijatra. Fale nam još dva ljekara opšte medicine. Probleme rješavamo tako što smo sada zaposlili jednu doktorku na određeno, a i dalje ćemo raspisivati konkurse. Nemoćni smo, jer ljekari ne žele da rade u Kolašinu i tu ne možemo, i pored najbolje volje, ništa učiniti. Iako ima nezadovoljnih pacijenata koji kritikuju manjak ljekara i nešto duže čekanje na preglede, za sada naporima onih ljekara koji rade godinama u Kolašinu ne osjeća se u velikoj mjeri nedostatak kadra. To, naravno, podrazumijeva dodatno zalaganje medicinskog osoblja, koje se na sve načine trudi da nadomjesti kadrovske probleme u našoj ustanovi”, kazala je Popović.

Ona ističe kako je kolašinski Dom zdravlja izuzetno dobro opremljen. Prema njenim riječima, značajan novac je uložen u renoviranje, a oprema je takođe po standardima koji garantuju dobru zdravstvenu zaštitu pacijenta, ali i uslove za stručan rad ljekara.

“Laboratorija je opremljena najsavremenijom opremom. Rendgenski kabinet je, takođe, odlično opremljen, kao i pedijatrija”, istakla je ona.

Popović smatra da ljekari imaju odlične uslove za rad, ali joj upravo zbog toga nije jasno zbog čega izbjegavaju da rade u kolašinskom Domu zdravlja.

“Naravno, sve primjedbe pacijenata usmjerene su prema nama u upravi Doma zdravlja i razumljivo je. Međutim, željela bih da sugrađani znaju da dajemo sve od sebe da obezbijedimo dovoljno ljekara. Dok se to ne desi, zaista, dugujem veliku zahvalnost pojedinim kolegama, koji razumiju i trude se da pomognu koliko mogu, to jest da preuzmu više posla nego što bi trebalo. Obezbjeđujemo i redovan dolazak nekoliko specijalista iz Podgorice, dok u dispanzeru za žene radi kvalitetan kadar”, kazala je Popović.

Ona je napomenula i da je kroz realizaciju projekta Energetska efikasnost uloženo je 332.379,82 eura. Uz to, u proteklom periodu kroz investiciona ulaganja u potpunosti je osavremenjena laboratorijska dijagnostika, uz proširivanje vrsta analiza koje se mogu uraditi u Domu zdravlja, a za što do skoro nije postojala mogućnost.

“Kroz obezbjeđivanje medicinske opreme od Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore naša ustanova je dobila savremeni biohemijski analizator pomoću kojeg se rade analize po ugledu na najsavremenije laboratorije. Po istom principu dobili smo biomikroskop sa tonerom, apart čija je uloga veoma značajna u dijagnostikovanju bolesti oka. Kroz kapitalne izdatke koji su odlukom Fonda za zdravstvena osiguranja bili opredijeljeni našoj ustanovi za 2017. godinu, nabavljeni su novi savremeni aparati za potrebe laboratorije. Vrijednost ovih aparata je 12.000 eura i odnosi se na nabavku laboratorijske centrifuge, vodenog kupatila i aparate za elektrolite, čime je omogućeno vršenje dodatnih analiza”, kazala je Popović.

Ona je napomenula i da je u budžetu za 2018. godinu obezbijeđen iznos od 20.000 eura koje će biti usmjerene za rekonstrukciju zdravstvenog punkta u Manastiru Morači.

Dnevne novine

2 komentara

  1. Hello, Neat post. There is a problem together with your website in web explorer, might test this? IE still is the market leader and a good section of people will leave out your fantastic writing due to this problem.

  2. This design is incredible! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com