Postignut istorijski sporazum: Makedonija dobila novo ime - Volim Podgoricu

Postignut istorijski sporazum: Makedonija dobila novo ime

Premijer Makedonija Zoran Zaev potvrdio je na vanrednoj konferenciji za novinare da će novi naziv za Makedoniju biti Republika Sjeverna Makedonija.

“Nosim dobre vijesti. Postigli smo dogovor sa premijerom Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije”, rekao je Cipras predsjedniku Grčke Prokopisu Pavlokulosu na početku njihovog sastanka u predsjedničkoj palati.

Dodao je da je srećan zbog dogovora.

“Srećan sam jer imamo ugovor koji obuhvata sve preduslove koje je postavila grčka vlada”, rekao je Cipras.

Izvor iz kabineta premijera Grčke za atinski list “Katimerini” navodi da postoji saglasnost i da su ispunjeni svi uslovi koje je postavila grčka vlada, a novi naziv Makedonije – koji još nije objavljen – će se korisiti za sve potrebe, i u toj zemlji i u inostranstvu.

U Grčkoj je objavljeno da je prije jednočasovnog razgovora s Ciprasom, Zaev rekao u Skoplju da očekuje da će riješiti sva preostala pitanja i da će poslije intenzivnih polugodišnjih pregovora biti postignut sporazum o promeni naziva Makedonije što Grčka zahtijeva još od 1991. godine.

Prema izvoru iz Vlade Grčke, Cipras će o ishodu obavijestiti i šefove političkih stranaka, među kojima ima i protivnika rješenja, a potom će večeras obavijestiti i građane.

Cipras će objaviti proglas o sporazumu koji će još ove nedjelje potpisati sa Zaevom na zajedničkoj granici, u Prespi koja je ranije odabrana kao simbolično mjesto za to.

Prema nezvaničnim informacijama, naziv o kojem su se dvije strane dogovorile je “Sjeverna Makedonija”, ali dodaje se još jutros tu i dalje bili predlozi: “Nova Makedonija” i “Gorna Makedonija” – svi samo na makedonskom.

Sporazumom je utvrđen niz detalja i procedura, uključujući izmjenu Ustava Makedonije i referendum o rješenju krajem leta, zatim i šta će pisati na ličnim kartama i pasošima, kao i to kako će se ubuduće određivati nacionalni identitet Makedonije i njenog jezika.

Sporazum treba da potvrdi i Skupština Grčke, a njena vlada će dati uslovnu saglasnost na pristupanje Makedonije EU i NATO o čemu se odluke očekuju već ovog meseca.

Beta

1 komentar

  1. Yes it could be argued that the opening ‘flash forward’ is unnecessary and the intriguing way the story is set up – each character is deliberately set aside with on screen name captions – doesn’t really pay off with the type of intricate ‘character study’ it was promising, it’s still admirable that a potentially silly premise is treated with such square-jawed conviction.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com