PODGORICA: Povećana buka i na gradskom groblju - Volim Podgoricu

PODGORICA: Povećana buka i na gradskom groblju

Park šume Tološi, Zlatica i Gorica, brdo Ljubović, arheološko nalazište Duklja, groblja Čepurci, Zagorič i Srpska, su samo neke od tihih zona u kojima su zabilježena značajna prekoračenja nivoa buke.

Analize, koje su rađene za potrebe izrade Strateške karte buke za prostor koji obuhvata urbano područje Glavnog grada i opština Golubovci i Tuzi, pokazuju da je u zonama povišenog režima zaštite od buke, najveće prekoračenje zabilježeno na groblju u Srpskoj. U dokumentu koji je na javnoj raspravi do 23.juna, se navodi da prekoračenje na tom groblju, koje se nalazi pored bulevara Podgorica – Golubovci, iznosi preko 14 decibela u večernjem i preko 10 decibela u dnevnom terminu.

Važećim Pravilnikom, u zonama povišenog režima zaštite od buke, granična vrijednost iznosi 50 u jutarnjim, a 40 decibela u večernjim satima.

U dokumentu se navodi da je u parkovima, Karađorđevom, Njegoševom, Ivana Milutinovića i Pobrežje, primjetno značajno prekoračenje nivoa buke, koje je najčešće više od 20 decibela od dozvoljenih vrijednosti.

“Uzrok za ova velika prekoračenja je neposredna blizina najprometnijih saobraćajnica u gradu”, navodi se u dokumentu.

Velika prekoračenja su registrovana u park šumi Tološi, uz Bulevar Mihaila Lalića, koja se kreću od 14 do preko 20 decibela. Ista prekoračenja su zabilježena i u parku Kruševac, zbog saobraćaja iz Moskovske i Ljubljanske ulice, i u parku kod Univerziteta.

“U stambenim zonama nisu zabilježena velika prekoračenja. Pojavljuju se sporadično uz veće saobraćajnice – bulevare. Primjeri su zgrade na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, City kvartu i Bloku 5”, piše u dokumentu.

Centralna javna rasprava održaće se 21.juna u 10 časova u KIC-u “Budo Tomović”.

 (Vijesti)

1 komentar

  1. He still has the gleam of a villain in his eyes, but he has enough power and gravitas in his performance, especially when we can easily compare him to the original and legendary Spock (credited as “Spock Prime” in the end credits), that it is obvious he was born to fill the shoes.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com