TORNADO I NA BALKANU: Evo koja područja su ugrožena - Volim Podgoricu

TORNADO I NA BALKANU: Evo koja područja su ugrožena

Uslovi koji omogućavaju da se na našim prostorima pravi tornado ili pijavica, danas su mnogo pogodniji nego prije 50 godina. Posljedica svega toga su klimatske promjene i povećanje temperature za jedan stepen, objašnjava za “Blic” Vladimir Đurđević, docent na Institutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Čitav zapadni Balkan tokom vikenda je pogodilo stravično nevrijeme. Srbija je tokom vikenda za dlaku izbegla mnogo ozbiljnije nevreme koje je zahvatilo Crnu Goru i Hrvatsku. U Herceg Novom pojavila se pijavica i oštetila brojne kuće, čupala stabla i pravila haos na gradskim ulicama. Pedesetak porodica moralo je da se evakuiše iz oštećenih domova u prihvatni centar u dvorani Sportskog centra Igalo. Dva manja aviona oštećena su i na aerodromu Tivat, piše Blic.rs.

Ipak, tornado, odnosno pijavica i u Srbiji se j godina javlja sve češće. Svjedoci smo slike iz raznih krajeva zemlje, koje to i dokazuju. Tako je na primjer, tokom ljeta 2017. godine tornado više puta pustošio Srbiju. Protutnjao je beogradskim naseljem Borča, kada je za manje od pet minuta paralisao ovo naselje i glavne ulice. Čupao je i lomio drveće, izlupao par automobila, odneo veliki broj krovova. Snažan vjetar bio je poput omanjeg tornada. Nekoliko dana ranije slično nevrijeme opustošilo je poljoprivredno imanje u Moraviću, a dva mjeseca prije toga u zapadnoj Bačkoj, pijavica je nosila krovove sa kuća i vikendica, čupala iz korena stable, prevrtala prikolice…

Stručnjaci pojašnjavaju da se pojavljuju kao posljedica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mješanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.

– Razlozi za ove pojave su ti što je danas temperatura toplija za jedan stepen, a da vazduh može u sebi da sadrži sedam procenata više vodene pare, koja predstavlja gorivo za sve te procese u atmosferi. Pa tako sada imamo češće i jače pojave grada, grmljavina, pa i stvaranje tornada – kaže Đurić.

Pojava tornada na Balkanu, kao i u Evropi nije intenzivna kao u Americi, ali mogu da se jave. Na primjer, objašnjava Đurić, tornado će se pre javiti u Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj, nego u Srbiji. Dešavali se kod nas i ranije, ali su se sada uslovi promijenili i možemo očekivati češću njihovu pojavu.

– To što građani Srbije imaju prilike da vide na ovom podneblju je takozvani ljevkasti oblak ili pijavica u pokušaju. Kada ovakav oblak dotakne tlo, onda postaje pijavica ili tornado. Ovakav oblak dok ne dodirne tlo ne izaziva štetu, a poslije spuštanja na tlo dolazi do štete koja zavisi od mnogih meteoroloških uslova – objašnjava on.

Đurđević kaže da se, s obzirom na klimatske promjene, očekuje da pojava pijavica u Srbiji, a i štete od njih, bude sve češće. On, međutim, napominje da će to najvjerovatnije biti tornado slabijeg intenziteta, sa oznakama S0 i S1.

Kako kaže, u našoj zemlji se svako ljeto pojavi nekoliko pijavica, najčešće u Vojvodini, jer je za njihovu pojavu potrebno da podloga bude ravna.

– Najčešće se javljaju u ljetnjim mjesecima, i to u vidu slonovske surle koja spaja tlo s podnožjem grmljavinskog oblaka. U stanju je da podiže stoku i veće predmete. Njegova jačina iznosi i do 200 kilometara na sat, obično je širine od 20 do 30 metara, a traje desetak minuta – kaže Đurđević.

Što se tiče područja bivše Jugoslavije, pijavice na moru su redovna pojava, a najpoznatiji odnosno najjači tornado bio je u Sloveniji 1986. godine. Slab tornado 2010. godine pogodio je Srbiju ipak pričinivši priličnu štetu u okolini Sombora. Pijavica je bila i u Beogradu 2005. godine, a valjevsko područje pogodila je 1992. godine. Prošle godine zabilježen je i u Pančevu, Beogradu, zapadnoj Bačkoj. Takođe su registrovane i u ravničarskom području BiH.

206 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com