ZIKS: Zatvoreniku otkazuju organi zbog štrajka glađu - Volim Podgoricu

ZIKS: Zatvoreniku otkazuju organi zbog štrajka glađu

Uprkos činjenici da se njegovo zdravstveno stanje značajno pogoršalo i da su organi počeli da mu otkazuju, zatvorenik Velibor Bakić smješten je u najgorem odjeljenju spuškog zatvora, tvrdi njegov brat Vukota. On navodi da je Velibor zbog navodno ugrožene bezbjednosti premješten u ćeliju koja ima jako loše uslove, iako je njegovo zdravstveno stanje kritično.
– Krše se prava koja su mu garantovana ugovorom sklopljenim prilikom njegovog izručenja iz Srbije. Izolovan je, a rekli su mu da ima neprijatelje. To nije tačno. On u Crnoj Gori nema neprijatelje. To je urađeno po nečijoj preporuci – kazao je Bakić.

Na ovaj način, kako tvrdi, uprava spuškog zatvora mu stvara neprijatelje koje on nema.
– Ova situacija veoma loše utiče na čitavu porodicu – dodao je Bakić.
On tvrdi da je njegov brat tokom boravka u zatvoru obolio i da su čak bubrezi počeli da mu otkazuju.
– U takvom stanju odvode ga u izolaciju, a pritom ne kažu ko su ti navodni neprijatelji – kaže Bakić.
On navodi da njegov brat ima ljekarsku njegu u ćeliji u kojoj je smješten, ali da je taj dio zatvora svakako neuslovan i loše utiče na njega.
– On je u Srbiji bio na slobodi pošto mu je ukinut pritvor i nikakvih problema nije bilo. Osuđen je na 15 godina zatvora, odslužio je devet i sad mu se na ovaj način krše prava i ugrožava zdravstveno stanje – dodaje Bakić.

Velibor Bakić je odlukom Apelaci­o­nog suda u Be­o­gra­du pra­vo­sna­žno osu­đen na 15 go­di­na za­tvo­ra zbog ubi­stva Sma­i­la Ta­ri­ća iz Ma­log Zvor­ni­ka 2008. go­di­ne. Istragom je utvrđeno da je Tariću glava odrubljena mačetom. Istom odlukom Mi­la­n Ra­ši­ć je oslobođen op­tu­žbi zbog ne­do­stat­ka do­ka­za.
Od­ru­blje­na gla­va Sma­i­la Ta­ri­ća pro­na­đe­na je u cr­noj pla­stič­noj ke­si 22. av­gu­sta 2008. na Bu­le­va­ru kra­lja Alek­san­dra, po­sli­je ano­nim­ne do­ja­ve upu­će­ne me­di­ji­ma.Po­li­ci­ja je sju­tra­dan u Ka­ra­đor­đe­vom par­ku u Be­o­gra­du pro­na­šla i spa­lje­no Ta­ri­će­vo ti­je­lo.
Pre­su­dom Ape­la­ci­o­nog su­da Ba­kić je osu­đen na mak­si­mal­nu ka­znu za ubi­stvo, dok je dru­gom pr­vo­ste­pe­nom pre­su­dom bio osu­đen na 20 go­di­na za­tvo­ra za te­ško ubi­stvo, a Ra­ši­ću je ka­zna pre­i­na­če­na sa 18 go­di­na za­tvo­ra na oslo­ba­đa­ju­ću pre­su­du. Ba­kić i Ra­šić su pu­šte­ni iz pri­tvo­ra u mar­tu 2015. go­di­ne, a u pri­tvo­ru su pro­ve­li šest i po go­di­na. Nakon odlaska na služenje zatvorske kazne, Bakić je tražio da robija u Crnoj Gori, što mu je i odobreno.

Iz uprave ZIKS-a „Danu” su ranije potvrdili da je Bakić počeo štrajk glađu.
– Zatvorenik V.B. koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija od 19.4.2018. godine je dana 5. juna 2018. godine stupio u štrajk glađu kako bi izrazio nezadovoljstvo razvrstavanjem u 4. klasifikacionu grupu prilikom utvrđivanja programa tretmana. S tim u vezi, treba istaći da se razvrstavanje zatvorenika u klasifikacionu grupu vrši shodno kriterijumima koji su utvrđeni u odredbama Pravilnika o kućnom redu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, te da se imenovani od trenutka stupanja u štrajk nalazi pod stalnim nadzorom službenika Zavoda, a od strane medicinskog osoblja imenovani zatvorenik se svakodnevno obilazi radi praćenja njegovog zdravstvenog stanja – naveli su tada iz ZIKS-a.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com