Home / NOVOSTI / Društvo / Crnogorska Mornarica učesvovala na međunarodnoj vježbi

Crnogorska Mornarica učesvovala na međunarodnoj vježbi

Pučinski remorker Mornarice VCG PR-41 ORADA, pod komandom poručnika bojnog broda Ivana Lakovića, sa 20 članova posade,  učestvovao je u međunarodnoj vojnoj vježbi „ADRION CAX/LIVEX 2018“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, vježba je izvedena u Tirani, Draču i Valoni, u Albaniji, od 3. do 13. juna 2018.godine.

Osim Mornarice VCG, na vježbi su učestvovale mornarice Italije, Grčke, Hrvatske, Albanije i Slovenije.

“Vježbe u luci su se odnosile na praktični prikaz radnji i mjera prilikom borbene otpornosti broda (borba protiv požara i prodora vode na brodu), sekvenci bordinga i zaštite snaga u luci, spuštanje ljudstva i tereta iz helikoptera na brod, komunikacijskih vježbi i priprema za fazu na moru po pitanju navigacije i taktičkog manevrisanja”, saopšteno je iz Ministarstva.

Drugi dio vježbe, kako ističu,  izvodio se na moru, gdje su se sprovodile vježbe pomorske blokade i kontrole pomorskog saobraćaja, uz brojne sekvence bordinga, taktičkog manevrisanja, traganja i spasavanja, zaštite broda od najvećeg interesa tokom plovidbe u formaciji SCREEN, artiljerijskog gadjanja na moru, kao i komunikacijskih vježbi signalizacije svjetlom.

“Posada PR-41 je sve zadatke izvrsila uspješno, naročito tokom vježbe GUNEX-a (artiljerijsko gadjanje na moru), gdje je posada topova pokazala izuzetnu uvježbanost i preciznost. Vježba ADRION CAX/LIVEX 2018 je ocijenjena najvišom ocjenom od strane komandnog štaba i komandanata brodova učesnika vježbe, kao i predstavnika Šeste flote Mornarice SAD u Mediteranu koji je pratio vježbe bordinga u luci i na moru”, dodaju oni.

Naredne godine Crna Gora će biti domaćin vježbe ADRION.

Izvor: 

Check Also

UDES U PODGORICI: Dvoje teže povrijeđenih, van životne opanosti

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *