MJEŠTANI PIVE BLOKIRAJU PUT: “Dosta nam je NASILJA CGES-a, OTIMAJU od sirotinje i uništavaju nam imovinu” - Volim Podgoricu

MJEŠTANI PIVE BLOKIRAJU PUT: “Dosta nam je NASILJA CGES-a, OTIMAJU od sirotinje i uništavaju nam imovinu”

Mještani pivskih sela Donja i Gornja Brezna blokiraće put ka svojom selima i neće dozvoliti predstavnicima Cnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) ni njihovim izvodjačima radova na 410KW dalekovodu Lastva Pljevlja da udju u selo.

“Ogorčeni smo, dosta nam torture, nasilja i otimačine koju sprovodi Crnogorsko elektroprenosni sistem u ovom kraju. Kap je prelila čašu i u ponedjeljak ćemo blokirati put ka Donjim i Gornjim Breznima. Taj put koji vodi do naših kuća je CGES sa svojim izvodjačima potpuno uništio teškom mehanizacojom i uzalud ih molimo već duže vrijeme da ga poprave ili da naprave novi, da možemo doći do svojih kuća. Taj put smo mi izgradili na svojim imanjima i svojim novcem”, kažu mještani.

Dodaju da “CGES-u ne amo da ne pada na pamet da popravi put koji su uništili, već ne žele da plate ni ogromnu štetu koju su napravili na privatnim imanjima”.

U Pivi se, kako navode, “odvija nevidjena otimačina imanja od sirotinje i ljudi koji su pravno neuki ili ne žive ovdje”.

Kap je, kažu mještani, prelila čašu kada su izvodjači koje je poslao CGES u četvrtak, 14. juna, pokušali golom silom da razvuku kablove dalekovoda na imanju Mirka Radojevića, koje su već potpuno uništili.

“I bukvalno otimaju imanja ljudima, bahato i divljački upadaju bez ikakvog pravnog osnova, pozivaju se na neke smiješne članove Zakona o energetici, mašu falisfikovanim papirima, a u tim kriminalnim radnjama im pomažu pojedinci iz policije, katastra i tužilaštva. Stotine sudskih sporova mještani Pive vode jer im je CGES uništio i uzurpirao imanja bez ikakve ili minimalne nadoknade, kaže Radojević i dodaje da je doživio da ga iz policije u Plužinama zovu i “upozore” da ne smije ići da spriječava CGES da izvodi radove na njegovom imanju jer će policija protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

“Policajac me zove bukvalno 10 minuta nakon što sam telefonom upozorio ljude iz CGES da se sklone sa mog imanja”, kaže Radojević.

U porodici Blagojević, koja se bavi turizmom u Etno selu “Montenegro” u Breznima takodje su ogorčeni je im je, kako kažu, CGES, uništio put do etno sela pa autobusi jedva mogu da dodju do objekta. Moraju sami da popravljaju i nasipaju, i uzalud su pozivali i molili CGES da put popravi.

Vrijedni domaćini Milorad i Majo Blečić, koji se bave stočarstvom. takodje imaju problem da pridju kućama, zbog toga što je put potpuno uništen mašinama i kamionima CGES-a i njihovih izvodjača radova.

“Taj put su mještani napravili na svojim imanjima i od svojih para. Turizam je tek počeo da se razvija u Breznima, stranci da dolaze zbog netaknute prirode, stočarstvo je počelo da se oporavlja, a CGES je uništio prirodu, put i imanja”, kažu mještani koji su protest i blokadu puta najavili policijskoj stanici u Plužinama.

Pošto se – kako naglašavaju – radi o milijardama eura koje će “zaradjivati povlašteni tajkuni, od dalekovoda koji je uništio njihov kraj i imanja”, oni traže od CGES-a da sva imanja u Breznima i cijeloj Pivi, koja su oteli i uništili pošteno plate i štetu nadoknade, da poprave put koji su potpuno uništili, odnosno da naprave novi i da investiraju u vodsnabdijevanje pivskih sela, i na taj način, kako kažu, makar minimalno kompenzuju ogromnu štetu koju su napravili ovom kraju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com