ODBROJAVANJE DO MUNDIJALA – Ljubiša Tumbaković: Belgija i Danska moguća iznenađenja - Volim Podgoricu

ODBROJAVANJE DO MUNDIJALA – Ljubiša Tumbaković: Belgija i Danska moguća iznenađenja

Selektor Crne Gore ima svoje favorite na Svetskom prvenstvu

Veoma dobro poznaje Ljubiša Tumbaković reprezentaciju Srbije, ali i ostale selekcije, s obzirom na to da je kao selektor Crne Gore učestvovao u kvalifikacama za ovaj Mundijal.

Zato je i veoma pozvan da komentariše Mundijal, koji počinje danas utakmicom Rusija – Saudijska Arabija.

Da poslušamo Tumbakovića

MIŠLJENJE O REPREZENTACIJI SRBIJE?

Sam odlazak na Svetsko prvenstvo je zaista veliki uspeh. Jer mi na ovom prostorima, svi smo mi treneri, svi smo selektori i imamo različite ukuse. Svaku utakmicu doživljavamo na način koji nama odgovara. Ali onaj koji je sve to vodio je gledao samo uspeh. Sigurno da u pojedinim utakmicama nismo uživali, ja prvi nisam, ali cilj opravdava sredstva. Otišli smo na SP, i to je bilo kapitalno. Možda smo negde imali sreće, možda negde nismo, ali smo prošli. I sad je fantastična situacija. Otišao si na SP, ispunio si cilj, i sad strategijski treba da razmišljaš šta dalje… Da li želimo da kroz mečeve u Rusiji spremamo ekipu za Evropsko prvenstvo, tu grupu igrača koja je mlađa, i ima kvalitet, pa da napravimo ozbiljan rezultat na EP. Ili ćemo, zbog toga što su pojedini igrači kroz kvalifikacije došli na Svetsko prvenstvo, da njima damo šansu da na lep način završe karijeru. To je veliko pitanje koje treba da izdefinišemo. U sportu je biološki momenat jako interesantan, pa kad u jednom momentu ne možeš da odgovoriš zahtevima takvog takmičenja, najbolje da se povučeš… To je pitanje za ljude koji se bave strategijom, da oni donesu tu dugoročnu odluku.

OČEKIVANJA OD GRUPE U KOJOJ SE SRBIJA NALAZI?

Filozofski, ako su te 32 reprezentacije kroz dvogodišnje kvalifikacije stekle uslov da igraju na Svetskom prvenstvu, one su najbolje… I one su rangirane po nekom kvalitetu, i mislim da nema slabih… Švajcarska je u grupi samo jednom izgubila, pa je morala da ide u baraž. Kompaktni, snažni. Kostarika? Uvek su reprezentacije s tih prostora neprijatne. Iza kvaliteta se krije još neki dodatni kvalitet koji u datom momentu može da iznenadi, zbog mentaliteta, i zbog njihovog plasmana u Evropu, gde oni vide neki svoj prolaz životni. O Brazilu šta reći… Moji favorit, i ideološki, fudbal koji igraju ja sjajan, imaju posebno mesto kod mene, i mislim da su najozbiljniji protivnik, ne samo Srbiji, nego svim ostalim ekipama.

GLAVNI FAVORIT ZA OSVAJANJE SP?

Nema favorita, ima nekoliko reprezentacija koje su sjajne. U tom periodu, da osmisliš mesec dana boravka, rada, takmičenja, to je pravo umeće. Ne samo trenera, nego i pratećih struka koje bi trebalo da osmisle to vreme, da učinak bude što bolji. Španci, Nemci, eventualno Englezi, naravno Brazilci, ali prateći reprezentacije s ovih prostora, koje su nama dostupnije, moji potajni favoriti su Belgijanci i Danci. Belgijanci jer imaju mnogo sjajnih pojedinaca, a Danci jer sam prepoznao kroz ove dve utakmice da je to ekipa koja u svakom trenutku zna šta hoće. Može da odgovori različitim zahtevima protivnika, i kad je način igre u pitanju, i kad je rezultat u pitanju. Žao mi je što nema Italijana… Oni su uz Brazil uvek moji favoriti.

POTENCIJALNO RAZOČARANJE?

Razočaranje uvek možemo da doživimo od reprezentacija od kojih nešto očekujemo. Dežurni krivci su godinama Englezi. Od 1966, kad su osvojili, svako naredno prvenstvo je uvek bilo razočaravajuće. Ne bih znao, ajde da kažemo oni. Eventualno Francuzi, koji imaju ekipu, ali moguće da oni mogu da uđu u grupu reprezentacija koje ne mogu da naprave nešto.

KO BI MOGAO DA IGRA U FINALU U MOSKVI?

Srbija i Brazil!

Mocart.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com