PO UGLEDU NA SARAJEVSKU BAŠČARŠIJU: U ovom crnogorskom gradu biće izgrađen SEBILJ - Volim Podgoricu

PO UGLEDU NA SARAJEVSKU BAŠČARŠIJU: U ovom crnogorskom gradu biće izgrađen SEBILJ

Sebilj je zapravo fontana posebnog oblika na trgovima, na kojoj po tradiciji sebiljdžija zahvata vodu iz korita i besplatno napaja žedne.

Foto: Radio Rožaje

Trg u Rožajama uskoro će ličiti na sarajevsku Baščaršiju, budući da su gradske vlasti odlučile da na trgu izgrade sebilj isti kao u prijestonici Bosne i Hercegovine.

Sebilj je zapravo fontana posebnog oblika na trgovima, na kojoj po tradiciji sebiljdžija zahvata vodu iz korita i besplatno napaja žedne.

Kopije sarajevskog sebilja nalaze se u Beogradu, Rimu i Zagrebu. Veliki broj sebilja se nalazi u Turskoj, naročito Istanbulu, ali i van Turske i u mnogim drugim državama u kojima većinu stanovnika čine muslimani ili su nekada pripadale Osmanskom carstvu.

Foto: Radio Rožaje

Rožaje će tako dobiti još jedan simbol grada, a u sklopu rekonstrukcije planirano je da se ugradi nova led rasvjeta na trgu, moderni mobilijar i ljetnje bašte.

Prema idejnom rješenju, suncobrani i tende u ljetnjim baštama biće iste boje i oblika, pa će se na taj način izbjeći dosadašnje šarenilo koje ne ostavlja utisak uređenog i sređenog gradskog jezgra.

Predsjednik rožajske opštine Ejup Nurković kazao je za Radio Rožaje da je uređenje trga samo nastavak izgradnje i poboljšanja nfrastrukture u ovom gradz koja je započeta prije skoro četiri godine.

Foto: Radio Rožaje

“Idejno rješenje radili su mladi i stručni ljudi koji prate trendove u arhitekturi i vješto ih komponujusa tradicionalnim vrijednostima po kojima su prepoznatljivi gradovi u kojima se prožimaju i nadopunjuju istok i zapad. To je primijenjeno i u idejnom rješenju za gradski trg u Rožajama”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, uže jezgro grada proteklih godina je zbog prenatrpanosti stambenim i poslovnim objektima, dobilo neplanski opis.

“To nije ostavljalo puno prostora za drastičnu urbanističku relaksaciju”, zaključio je Nurković.

(Radio Rožaje)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com