PRIJAVILI SE ZA SUDIJSKA MJESTA: Djeca šefova tužilaštava i sudova krenula njihovim stopama - Volim Podgoricu

PRIJAVILI SE ZA SUDIJSKA MJESTA: Djeca šefova tužilaštava i sudova krenula njihovim stopama

Na oglas Sudskog savjeta za deset sudijskih mjesta u osnovnim sudovima javila su se 32 kandidata, među kojima je devetoro članova porodica ili djece sudija, tužilaca ili bivših djelilaca pravde, saznaju “Vijesti”.

Sudski savjet je javni oglas objavio krajem aprila, a do juče nijesu bila objavljena imena kandidata koji su se prijavili. “Vijestima” je nezvanično rečeno da se ona inače ne objavljuju prije izbora.

Prema informacijama “Vijesti” za sudijska mjesta u osnovnim sudovima zainteresovani su Dino Lukač, sin višeg tužioca u Bijelom Polju Hasana Lukača. Takođe i njegova sugrađanka Jelena Radović, ćerka bivšeg sudije Višeg suda u Podgorici i generalnog sekretara Skupštine Milana Radovića. Radović se inače prijavio na konkurs za člana Sudskog savjeta, a o tome će Skupština tek odlučivati.

Radovićeva druga ćerka Ana Radović već je u pravosuđu i zamjenik je ODT u Podgorici. Četvrti član porodice Radović, Miljana Radović takođe je u pravosuđu – na mjestu zamjenice vrhovnog državnog tužioca.

I ćerka njene koleginice, specijalne tužiteljke Stojanke Radović, Neda Radović prijavila se za sudiju Osnovnog suda gdje već radi njen ujak, sudija Dragiša Baletić. Stric, Miraš Radović je sudija Vrhovnog suda.

I bratanična predsjednika Višeg suda u Bijelom Polju Tofila Žujovića, Ivana Žujović kandidatkinja je za sutkinju.

Takođe i djeca predsjednika Apelacionog suda Mušike Dujovića i njegovog bivšeg kolege iz Višeg suda u Podgorici – istražnog sudije Miroslava Bašovića, Branko Dujović i Boško Bašović.

Za razliku od Mušike Dujovića koji je od istražnog sudije stigao do Apelacionog, prešavši i čelno mjesto Višeg suda, Bašović je godinama na istoj poziciji.

Ćerka advokata i bivšeg sudije Vrhovnog suda Rešada Muzurovića, Aida Muzurović javila se na konkurs. Ona je na mjestu portparola Višeg suda.

Za mjesto u osnovnom sudu zaintereosvana je i Jelena Šimrak, bratanična bivšeg dugogodišnjeg predsjednika Osnovnog suda u Herceg Novom, Vukašina Šimraka.

U Sudskom savjetu kažu da su to kandidati kao i ostali, te da to što su njihovi roditelji u pravosuđu ne znači da ne smiju i oni.

“Sve će zavisiti od rezultata koje budu pokazali, a neki od njih su se i ranije javljali na konkurse”, rekao je sagovornik.

Odluke Sudskog savjeta su, prema javno dostupnim podacima, dva puta provjeravane Upravnom sudu i oba puta su potvrđene.

Nakon završenog Pravnog fakulteta, kandidati za sudije su bili volonteri u sudovima i tužilaštvima, gdje su zatim dobili pripravnički staž.

Taj staž u sudovima i tužilaštvu odrađuju ili su odrađivali djeca drugih sudija i tužilaca, među kojima Novaka Ražnatovića, Sonje Bošković… Tim stazama je prošao i sin bivše vrhovne tužiteljke Matija Čarapić, dok je Ranka Čarapić rukovodila VDT-om. On je sada u advokatskoj kancelariji sa majkom, koja je nedavno izabrana u Tužilački savjet.

I sin Šućka Bakovića, ombudsmana i bivšeg tužioca Enis Baković karijeru je počeo u tužilaštvu, ali je u međuvremnu prešao u Upravu policije.

Sudstvo ima uticaj na sve segmente društva

“Funkcionisanje Sudskog savjeta kao samostalnog i nezavisnog organa u čijoj primarnoj nadležnosti je izbor i razrješenje sudija nesumnjivo je doprinijelo bržem i objektivnom izboru nosilaca sudijske funkcije, jačanju njihove odgovornosti i kvalitetnijem radu. Zbog toga je nesmetano funkcionisanje Savjeta, kao i poštovanje nacionalnih propisa i međunarodnih pravnih standarda, pretpostavka uspostave djelotvornog sistema u kojem se odgovornost sudija može utvrđivati i sankcionisati, a da se pri tom ne ugrožava nezavisnost, samostalnost i nepristrasnost sudstva”, rekla je juče predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na okruglom stolu o etičkoj i disciplinskoj odgovornosti sudija.

Ona je poručila da je efikasno, nezavisno i pravično pravosuđe ključno za razvoj savremnih demokratija, u kojima pravosuđe, u prvom redu sudstvo, ima glavni uticaj na sve segmente društva.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com