Đukanović koristi Brisel za obračune unutar DPS-a - Volim Podgoricu

Đukanović koristi Brisel za obračune unutar DPS-a

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pokušava da iskoristi pitanje evropskih integracija za unutarstranačke obračune u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Komentarišući upozorenja Brisela zbog političke kontrole RTCG i nevladinog sektora, Đukanović je kazao da “Crna Gora nije iz nužde opredijeljena da bude dio EU”.

“Krajnje je zabrinjavajuće ukoliko se ovako pristupa važnim državnim pitanjima zarad unutarstranačkih obračuna, jer nijedno partijsko prestrojavanje ne smije biti iznad zacrtanog puta ka EU. Tim prije i premijer Duško Marković, ali i crnogorski poslanici vladajuće većine moraju dati svoj jasan stav”, kazao je Nikočević.

Iako je tokom predsjedničke kampanje tvrdio da je EU strateški Cilj Crne Gore, Đukanović je u srijedu rekao da u EU moraju shvatiti da zapadni Balkan nije teren na kojem se može eksperimentisati i na kojem žive “drugorazredni ljudi”.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori juče nijesu odgovarali na zahtjev “Vijesti” da prokomentarišu Đukanovićevu izjavu, dok su iz opozicije ranije ocjenili da predsjednik države time pokušava da uspori reforme koje Brisel traži.

Đukanović je i ranije kritikovao EU, između ostalog, navodeći da “nećemo klečati pred vratima EU niti moliti da se otvore”. Nikočević smatra da predsjednik javnosti treba da objasni što se desilo da bi se pristupilo promjeni spoljno-političkog kursa.

“Pristupanje EU nije ništa drugo nego proces transformacije u društvo funkcionalne vladavine prava. Zato je jasno i da nema dostizanja evropskog standarda o kojem Đukanović priča ukoliko ne počnemo živjeti vladavinu prava. Neophodno je da predsjednik, Vlada i Skupština pošteno sagledaju probleme na koje ukazuje EK i počnu raditi na njihovom rješavanju sa svim resursima u društvu umjesto da se podižu tenzije”, smatra on.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com