PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA: Otkrijte mistični Azerbejdžan, sada direktnim letom iz Crne Gore! (VIDEO) - Volim Podgoricu

PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA: Otkrijte mistični Azerbejdžan, sada direktnim letom iz Crne Gore! (VIDEO)

 Azerbejdžan, zemlja vatre i vjetrova, gdje se spajaju istok i zapad, Evropa i Azija, egzotično i mistično parče planete, koje će vas zauvijek osvojiti na prvi susret! 

Glavni grad, Baku, će vas “oduvati”! I bukvalno. Osim što nećete znati gdje prije da pogledate i krenete, u stari ili novi Baku, i koji će vas više i jače osvojiti, Baku je poznat i kao ’’Grad Vjetrova’. Datira iz 12. vijeka, a staro jezgro je skiveni biser gdje je nemoguće zaobići specifičan i poseban miris začina, probati tradicionalni čaj i poslastice, osjetiti azerski melos i doživjeti energiju pokreta kojom zrače plesne grupe prijestonice. Bogatstvo boja, mirisa i pokreta, zaokužiće ukus azerbejdžanskih jela u tradicionalnim restoranima… Grandiozne kapije i drevne zidine istorijskog centra čuvaju tradiciju života azerskog naroda. Neizbježno je obići i možda najveću kulturno istorijsku znamenitost – Djevojačku kulu i palatu Širvanšah. Van zidina su moderna arhitektonska čuda podignuta tokom nagle idustrijalizacije i naftne revolucije. Baku izlazi na Kaspijsko more, a duž obale kilometrima dugo šetaliste, pa ćete imati osjećaj da ste ne negdje na Mediteranu.

Baku, zbog luksuza kojim odiše, uporedjuju i sa Dubaijem, a Evopljanima ga je tek malo približola Evrovizija koja je održana 2012. godine

Predivna republička zdanja u centru grada odišu evropskim šarmom poput zgrade Vlade Azerbejdžana na najvećem centralnom trgu Azadlik, potom zdanja Nacionalne opere i baleta, Filharmonije u Bakuu, fontane na Azneft trgu… Zatim je azersku avanturu zgodno upotpuniti obilaskom najpoznatije ulice Nizami i Nizami muzeja azerske literature.

Moderni Baku je u konstantnoj izgradnji. Trg Nacionalne zastave, vitki neboderi ’’Kule od plamena’’, nova luka Port Baku kao i business soliteri i arhitektonska čuda poput Azerbejdžanskog kulturnog centra – Hejdar Alijev, Centralna Banka Azerbejdžana, arena ’’Crystal hall’’ u kojoj je održano takmičenje za pjesmu Evrovizije, samo su neke od brojnih znamenitosti prijestonice…

Suštinska osnova razvoja Azerbejdžana je prirodno bogatstvo u nafti i zemnom gasu, a ovdje se zapravo radi o jednom prirodnom fenomenu – pukotini u zemljinoj kori gdje gas i ulje izviru iz zemljine utrobe i gore od pamtivijeka. Na ovom mjestu su još u antičkim vremenima zabilježene riječi o vatri koja izbija iz zemlje, a čitav pentagonalni kompleks hrama je podignut u 17.vijeku u znak divlljenja i strahopoštovanja ovom prirodnom elementu.

 

U starom gradskom jezgru morate obići “prodavnice letećih ćilima’’ i Muzej letećih ćilima – arhitektonsko avangardno zdanje u obliku zavijenog tepiha, ujedno ova zgrada je i novi simbol grada jer veliča kulturu ručne izrade ćilima i tepiha po čemu je Azerbejdžan poznat širom svijeta. U neposrednoj blizini je tzv. novoizgrađeni ’’Bijeli grad’’ , koji je podignut na mjestu gde je bila skoncentrisana industrijska zona koja ja ružila izgled prestonice.

 Obavezno posjetite i novi Sportski centar i gradilište Olimpijskog stadiona, za koje se narod zemlje vatre nada da će ugostiti posjetioce na Olimpijadi 2020. Za dame je neizostavan shopping u Park Bulvaru i drugim tržnim centrima…

Kada ste u Bakuu, ne smijete propustiti izlet u nacionalni park Gobustan, sa oko 60.000 petroglifa ispisanih na kamenu koji pričaju o 40.000 godina istorije.

Ne smijete propustiti ni mjesto u blizini na kojem se nalazi 400 malih vulkana od blata, koji uglavnom miruju, ali svakih 20 godina neki od njih proradi pa je saldo njihovih žrtava, koliko je poznato – četiti pastira i oko 2.000 ovaca.

Sada ono glavno – kako iz Crne Gore stići do ove fascinantne zemlje? I kako u nekoliko dana obići sve divote koje smo vam ovdje samo pokušali dočarati? 

Odmah možete rezervisati aranžman direktnim letom Tivat – Baku – Tivat, koji uključuje avionske karte, hotelski smještaj, vizu i transfer i to već od  689 !

I veoma važno – ova nevjerovatna cijena važi do 1. jula! 

Za sve detaljnije informacije o aranžmanu:

Web: www:eurasiatravel.me

Tel: 38268810195 /+38268810196  

E-mail: [email protected]; [email protected]  

Mjesto sa 400 vulkana od blata – kao da ste na drugoj planeti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com