Soraji je MJESTO u svakoj PODGORIČKOJ familiji - Volim Podgoricu

Soraji je MJESTO u svakoj PODGORIČKOJ familiji

Knjiga “Istorija Podgorice-hronologija događaja”, autora Danila Burzana, koju su podgoričke lučonoše dobile na poklon, je štivo koje svaka podgorička familija treba da ima, saopštili su CdM-u iz Glavnog grada, odgovarajući na pitanje da li je knjiga u kojoj se pominju ubistva, samoubistva, starleta Soraja Vučelič, adekvatna za uzrast od 14 do 15 godina.

Sadržaj knjige, koja je izdata pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, izazvao je veliki broj negativnih komentara na društvenim mrežama. Mnogi su se složili da starleti nije mjesto u knjigama. Jedan od njih je i ljekar Vladimir Dobričanin.

“Autorsko djelo “Istorija Podgorice“ je hronološki pregled događaja, nabrojanih, bez ikakavog objašnjenja (izuzev kod jednog bjekstva zatvorenika iz zatvora između dva rata koje je bitno samo za porodice zatvorenika), sa ogromnim brojem potpuno bizarnih navoda. Navešću nekoliko primjera: kada je otvorena mala privatna laboratorija, kada je neki tim u lokalnoj ligi pobjedio drugi, kada se “popularnoj“ Soraji pobogu zapaljen džip marke Range Rover vrijedan oko 100.000 eura, septembra mjeseca 2005. godine u Podgorici priređeni su dani Beča, i još stotine i stotine događaja koji su randomizirani od kojih je većina potpuno šokantna jer se nije ni desila tada kada autor navodi. Takav primjer je i velika nesreća kod Bioča koja se nije desila 2003. već 23. januara 2006. godine”, kazao je Dobričanin.

Kao roditelj jednog od 372 djeteta razočaran je, ističe, šta gradske vlasti stavljaju u njihove ruke i na koji način oni smatraju da ovi, ne više mališani već odgovorni dječaci i djevojčice nastavljaju svoje dalje školovanje.

“Volio bih da su ti isti čelnici ovoga grada bili prisutni kada smo mi, roditelji, u očima naše djece vidjeli razočaranje i tugu jer su njihovi uspjesi zaslužili mnogo više, ne u ekonomskoj vrijednosti već u suštinskoj zahvalnosti za to što su bili najbolji. Zar nisu imali sredstava za Njegošev Gorski vijenac ili Luču mikrokozmu u nekom luksuznijem izdanju kako bi im ostala za čitav život, kako bi se svojoj djeci i unucima hvalili kakvi su đaci bili. Naravno da ne, mnogo je bilo unosnije kupiti “knjižurinu“ kako su je djeca već krstila, u kojoj nema niti jedan događaj koji trenutno njih interesuje. Čelnici Glavnog grada, promašili ste temu, promašili ste poklon, promašili ste godine, pokušali ste da ponizite našu djecu ovim (ne)djelom, ali ove naše male ali VELIKE lučonoše već razmišljaju svojom glavom i već imaju sud o tome šta je dobro a šta nije. Dragi gradski čelnici, ovu lekciju niste naučili, i zato vam mi, roditelji ove djece dajemo nedovoljno 1!”,poručio je on.

 

Iz Glavnog grada za CdM kažu da se radi o knjizi renomiranog autora dobitnika brojnih nagrada i priznanja, između ostalog i Prve nagrade jugoslovenskog časopisa za djecu Zdrav podmladak, zatim nagrade NO opštine Titograd za poeziju, Jubilarne plakete SSRN Crne Gore, nagrade RTV Crne Gore, Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore, Nagrade za životno djelo…

Najbolji gradu dali keca!Dana 12. juna 2018. godine u hotelu Hilton u Podgorici organizovana je svečanost povodom…

Gepostet von Vladimir Dobričanin am Mittwoch, 13. Juni 2018

“Autor je kao izvore knjige “Istorija Podgorice” koristio preko 80 djela poznatih i priznatih stvaralaca iz ove oblasti, i stručne, naučno priznate literature, što se sve može provjeriti uvidom u knjigu. Dakle, radi se autoru čiji renome je neupitan od strane stručne javnosti”, kazali su iz Glavnog grada.

Dodaju da su knjigu preporučile i recenzije poznatih Podgoričana među kojima profesor Husein Ceno Tuzović koji ističe da je riječ o “djelu koje bi trebalo da ima svaka podgorička familija”.

“Profesor Tuzović kaže da će u svim poglavljima ove “neobične ali izuzetno vrijedne knjige čitalac naći mnoštvo veoma zanimljivih podataka, naravno, sa datumima o pojedinim događajima, bilo da se radi o političkoj istoriji, industriji, ekonomiji, građevinarstvu, poljoprivredi, komunalijama, obrazovanju, nauci, kulturi, zdravstvu, medijima… To se posebno može reći za oblast sporta, koja zauzima značajno mjesto u ovoj knjizi”, naglasio je Tuzović.

I dr Radoje Pajović navodi da se radi o jednom od najpotpunijih djela o Podgorici.

“Burzan je na originalan način našao pristup kako da nam istoriju Podgorice kao na dlanu prikaže u svim njenim segmentima, na najinteresantniji način, ne propustivši da ponudi i neke sitne detalje koje je moguće prikazati samo na način kako on to umije i zna”, napisao je Pajović.

Sekretarijat za kulturu i sport organizuje manifestaciju Dan najboljih gotovo dvije decenije i uvijek su se, ističu, birali naslovi budući da je riječ o poklonu, a ne o obaveznoj školskoj lektiri.

“U početku su se poklanjale knjige koje su mogle služiti za lektiru i uopšte beletristika, ali su roditelji i đaci sve više insistirali na enciklopedijskim i monografskim izdanjima koja bi služila svim generacijama u porodici. Upravo je za ovu knjigu profesor Husein Ceno Tuzović i napisao u recenziji da je ovo: “knjiga koju treba da ima svaka podgorička familija”. Stoga smo smatrali da je dodjela knjige “Istorija Podgorice” nagrađenim đacima upravo ta prilika da se ona nađe u svakoj podgoričkoj familiji”, kazali su oni.

Za prethodne četiri godine najboljim đacima Podgorice podijelili su monografije: Crnogorska nošnja (autor Zorica Mrvaljević), Kulturna baština Podgorice, Monografija Podgorice, Sveti knez Vladimir Dukljanski i monografiju Kralj Nikola u djelima likovnih umjetnika, zatim antologiju poezije Crnogorska moderna Branka Banjevića, studiju Počeci pismenosti u Crnoj Gori Božidara Šekularaca, knjigu 13. jul Radovana Radonjića, kao i Pripovijetke Sretena Asanovića…

“Ovakav izbor naslova izraz je našega uvjerenja, mišljenja da đacima treba predstaviti stvaralaštvo domaćih autora”, cijene u PG Birou

Izvor: CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com