Tinejdžeri manje piju alkohol, manje puše i drogiraju se, ali piju i malo mlijeka - Volim Podgoricu

Tinejdžeri manje piju alkohol, manje puše i drogiraju se, ali piju i malo mlijeka

Manje američkih tinejdžera danas puši, upražnjava seks i drogira se, rezultati su istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju gojaznosti, ali manje mladih u SAD pije – mlijeko.

Manje od trećine srednjoškolaca u SAD dnevno popije čašu mlijeka, dok je prije dvije decenije to činila skoro polovina, navodi se u opsežnom vladinom istraživanju.

Tinejdžerima je tokom prošlogodišnjeg istraživanja postavljeno 100 pitanja, među kojima su bila i ona o pušenju, drogama i ishrani. Istraživači su uporedili odgovore sa rezultatima američkih tinejdžera od prije 25 godina.

Trend koji se izdvaja je pad broja mladih koji piju mlijeko, navodi agencija AP i dodaje da je to počelo posle Drugog svjetskog rata. Tinejdžeri su poslednjih decenija mleko zamijenili sokovima i “energetskim napitcima” poput Redbula i Monstera, pokazuju rezultati.

Studija od prije deset godina pokazala je da je skoro svako dijete između 12 i 17 godina svakodnevno pilo gazirane sokove. Novo istraživanje pokazuje da te sokove ipak danas pije manji broj mladih u SAD u odnosu na 2015. godinu.

Mladi izbjegavaju ishranu bogatu kalcijumom i vitaminom D, a preferiraju napitke pune šečera i kofeina, što najvjerovatnije doprinosi epidemiji gojaznosti u SAD, rekao je Beri Popkin sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

“Ovo nije dobar trend za naše dugoročno zdravlje”, dodao je Popkin.

Vlada SAD tinejdžerima preporčuje tri porcije mliječnih proizvoda dnevno – mlijeka, jogurta i sira.

Studija je pokazala da je prošle godine 40 odsto tinejdžera reklo da nikada nije upražnjavalo seks, što je 48 odsto manje nego u prethodnoj deceniji.

Broj pušača među mladima u SAD smanjio se za 27 odsto u odnosu na istraživanje iz 1991. godine.

Istraživanje američkog entra za kontrolu i preveciju gojaznosti sprovodi se svake dvije godine. U njemu je prošle godine učestvovalo oko 15.000 đaka iz 144 srednjih škola

BETA

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com