IMA MJESTA ZA SVE POLUMATURANTE: Evo koji su kriterijumi za upis u srednje škole! - Volim Podgoricu

IMA MJESTA ZA SVE POLUMATURANTE: Evo koji su kriterijumi za upis u srednje škole!

Objavljen je konkurs za upis u prvi razred srednjih škola, a prijave se podnose školama od 18. do 22. juna. Rang lista biće objavljena na oglasnoj tabli škola najkasnije do 26. juna.

“Ove godine osnovnu školu završilo je 7.411 učenika, a mjesta u srednjim školama ima 9.361, odnosno ima mjesta za sve polumaturante. U svakoj opštini pojedinačno je veći broj upisnih mjesta od broja učenika koji završavaju osnovnu školu na teritoriji te opštine”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Preciznije, u gimnazijama ima 2.408 mjesta, a u srednjim stručnim školama ima 6.953 mjesta i to: 4.685 na programima četvrtog stepena i 2.268 na programima trećeg stepena.

Broj mjesta u opštinama je kako slijedi: Andrijevica 84, Bar 616, Berane 616, Bijelo Polje 560, Budva 308, Cetinje 196, Danilovgrad 140, Herceg Novi 336, Kolašin 112, Kotor 305, Mojkovac 140, Nikšić 1141, Plav 196, Gusinje 28, Petnjica 140, Pljevlja 364, Plužine 84, Podgorica 2724, Tuzi 140, Rožaje 392, Šavnik 56, Tivat 235, Ulcinj 364 i Žabljak 84.

Kandidati podnose prijavu na Konkurs i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole. Napominjemo da za upis nije potrebno dostavljati izvod iz matične knjige rođenih.

Kada je riječ o kriterijumima za upis učenika u prvi razred gimnazije, on se određuje na osnovu: opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole; uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja; uspjeha iz crnogorskog ili maternjeg jezika, matematike i predmeta značajnih za sticanje obrazovanja u posljednjem ciklusu osnovne škole; rezultata sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenog priznanja. Kandidati za upis u specijalističke gimnazije moraju ispuniti i poseban uslov, u zavisnosti od tipa specijalističkog odjeljenja.

Vrednovanje pomenutih rezultata na takmičenju i priznanja vrši se na sljedeći način: međunarodno takmičenje: prvo mjesto, prva nagrada, odnosno zlatna medalja-20 bodova; drugo mjesto, druga nagrada, odnosno srebrna medalja-18 bodova; treće mjesto, treća nagrada, odnosno bronzana medalja-15 bodova. A državno takmičenje: prvo mjesto, odnosno prva nagrada – 15 bodova; drugo mjesto, odnosno druga nagrada-13 bodova; treće mjesto, odnosno treća nagrada-10 bodova. Diploma ,,Luča“ vrednuje se sa 12 bodova.

Kriterijumi za upis učenika u prvi razred stručnih škola su kako slijedi: opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole; uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja; uspjeha iz dva nastavna predmeta u posljednjem ciklusu osnovne škole koji su značajni za sticanje obrazovanja; rezultata sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodjele priznanja.

Ukoliko je obrazovnim programom kao poseban uslov za upis određena provjera posebne nadarenosti odnosno sposobnosti (umjetničke škole i drugo), umjesto vrednovanja uspjeha iz dva nastavna predmeta od značaja za sticanje obrazovanja, vrednuje se posebna nadarenost odnosno sposobnost.

Posebna nadarenost odnosno sposobnost vrednuje se tako što se pokazana posebna nadarenost odnosno sposobnosti ocjenjuju opštim uspjehom: nedovoljan (1) vrednuje se sa 0 bodova, dovoljan (2) vrednuje se sa 10 bodova, dobar (3) vrednuje se sa 22 boda, vrlo dobar (4) vrednuje se sa 34 boda i odličan (5) vrednuje se sa 46 bodova. Kandidat koji ima najmanje 10 bodova na provjeri posebne nadarenosti odnosno sposobnosti stiče pravo na upis.

“Značajna novina vezana za upis, a kojom smo htjeli da postupak učinimo dodatno transparentnim, jeste je da je toku trajanja roka za podnošenje prijava, komisija dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata, kako bi se mogli informisati o trenutnom stanju na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i za svakog kandidata sadrži: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima i ostvareni ukupan broj bodova”, kazali su za CdM iz Ministarstva prosvjete.

Izvor: CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com