Na današnji dan počela gradnja NJEGOŠEVE KAPELE - Volim Podgoricu

Na današnji dan počela gradnja NJEGOŠEVE KAPELE

Na današnji dan 1845. godine počela je gradnja Njegoševe kapele na Lovćenu, koju je vladika Rade posvetio svom stricu Svetom Petru Cetinjskom i namijenio za mjesto svog vječnog počinka.

 

Sagrađena je na Jezerskom vrhu u duhu hrišćanske graditeljske tradicije okruglih crkava i grobnica. Bratu Peru i senatorima, Njegoš je pred smrt izrazio želju da ga sahrane pored nove kapele:

„Još vi preporučujem i amanet predajem kad umrem kopajte me na Lovćen kod nove Crkve“.

Nakon smrti 31. oktobra 1851. Njegoš je privremeno bio sahranjen u crkvi Blagovještenja u Cetinjskom manastiru, da bi nakon četiri godine (1855) njegovi posmrtni ostaci bili preneseni u kapelu Svetog Petra na Lovćenu, koja tek tada postaje grobna Njegoševa crkva.

U Prvom svjetskom ratu oštetili su je Austrijanci topovskom granatom, ali ne i srušili, i nakon okupacije Crne Gore 1916. naredili ekshumaciju Njegoševih kostiju iz grobnice, ponudivši crnogorskom mitropolitu Mitrofanu Banu da obnove oštećenu kapelu.

Mitropolit je prihvatio samo ekshumaciju i nakon obavljenog obreda, kovčeg je s Njegoševim kostima pohranjen u Riznicu Cetinjskog manastira. Kako bi učvrstio ujediniteljsku ideologiju Crnogoraca i Srba i podigao ugled dinastije Karađorđevića u Crnoj Gori, kralj jugoslovenske kraljevine Aleksandar Karađorđević odlučio je u julu 1925. da izgradi novu kapelu i na Lovćen vrati Njegoševe kosti. Iako je stara oštećena kapela mogla biti obnovljena, ipak je srušena, a nova je podignuta za dva mjeseca, tako da su 21. septembra 1925. na Lovćen bile prenesene Njegoševe kosti i položene u mermerni sarkofag.

„Nad ulazom u kapelu bio je ugraviran zlatni natpis kralja, ktitora, a iznad njega ugrađena je u niši, reljefna ikona „Sveti Đorđe ubija aždaju“. Tako je prvobitna posveta Svetom Petru Cetinjskom bila preinačena u posvetu Svetom Đorđu.

Drugačija od prethodne, kapela se našla i na drugom mjestu, jer je prvobitno moralo biti sniženo da bi se mogla postaviti trostruko veća konstrukcija nove kapele od one Njegoševe.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com