Od ponedjeljka otkazivanje i potvrđivanje pregleda - Volim Podgoricu

Od ponedjeljka otkazivanje i potvrđivanje pregleda

Cr­no­gor­ski gra­đa­ni će od po­ne­djelj­ka mo­ći da po­tvr­đu­ju i ot­ka­zu­ju spe­ci­ja­li­stič­ke pre­gle­de u Kli­nič­kom cen­tru Cr­ne Go­re (KCCG) pu­tem kol cen­tra, ko­ji će omo­gu­ći­ti auto­mat­sko ažu­ri­ra­nje ba­ze po­da­ta­ka u ci­lju br­žeg oslo­ba­đa­nja slo­bod­nih ter­mi­na. Mi­ni­star­stvo zdra­vlja i KCCG ju­če su pred­sta­vi­li no­vi ser­vis „Call cen­tar za po­tvr­du i ot­ka­zi­va­nje spe­ci­ja­li­stič­kih pre­gle­da u KCCG”, u okvi­ru pro­jek­ta elek­tron­skog za­ka­zi­va­nja i nje­go­vog una­pre­đi­va­nja.

Ge­ne­ral­na di­rek­to­ri­ca Di­rek­to­ra­ta za kon­tro­lu kva­li­te­ta zdrav­stve­ne za­šti­te i una­pre­đe­nje ljud­skih re­sur­sa u Mi­ni­star­stvu zdra­vlja Ve­sna Mi­ra­no­vić ka­za­la je da je pro­šlo go­di­nu dana od uvo­đe­nja elek­tron­skog za­ka­zi­va­nja, ko­je je, ka­ko je na­ve­la, po­ka­za­lo po­volj­no­sti, ali i ne­ke ne­ga­tiv­ne stra­ne.
– Ve­li­ka je stvar za pa­ci­jen­ta da u mje­stu bo­rav­ka do­bi­je ser­vis za­ka­zi­va­nja pre­gle­da, bez od­la­ska u in­sti­tu­ci­ju. Po­ka­za­lo se i da je ser­vis do­bar alat u pre­po­zna­va­nju ka­drov­skih ne­do­sta­ta­ka i lo­še or­ga­ni­za­ci­je. Lo­še je to što se ve­li­ki broj pa­ci­je­na­ta ne oda­zi­va na za­ka­za­ne spe­ci­ja­li­stič­ke pre­gle­de – oci­je­ni­la je Mi­ra­no­vi­će­va.
Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, neo­da­zi­va­nje pa­ci­je­na­ta pred­sta­vlja ve­li­ki pro­blem za or­ga­ni­za­ci­ju ra­da Kli­nič­kog cen­tra i do­stup­nost zdra­stve­ne za­šti­te, zbog če­ga je, ka­ko je po­ja­sni­la, kre­i­ran no­vi ser­vis, či­ja će pri­mje­na po­če­ti od po­ne­djelj­ka.

– Sma­tra­li smo da je neo­p­hod­no da Mi­ni­star­stvo zdra­vlja, u part­ner­stvu sa KCCG, iz­na­đe no­va teh­no­lo­ška rje­še­nja, a ne da po­seg­ne­mo za ne­kim re­pre­siv­nim mje­ra­ma u od­no­su na pa­ci­jen­te ko­ji se ne oda­zi­va­ju, ko­ji će una­pri­je­di­ti si­stem elek­tron­skog za­ka­zi­va­nja. Pa­ci­jent će ubu­du­će, še­stog, pe­tog i če­tvr­tog da­na pred za­ka­zan spe­ci­ja­li­stič­ki pre­gled, dva pu­ta dnev­no do­bi­ja­ti po­ziv u ko­me mu se ka­že da, od­re­đe­nog da­tu­ma, ima pre­gled u od­re­đe­noj am­bu­lan­ti. Pri­ti­skom na nu­lu, pa­ci­jant po­tvr­đu­je do­la­zak, a pri­ti­skom na je­di­ni­cu, ot­ka­zu­je pre­gled – na­ve­la je Mi­ra­no­vi­će­va.
Uko­li­ko se, ka­ko je ka­za­la, pa­ci­jent pr­vog da­na oda­zo­ve, vi­še ne­će do­bi­ja­ti po­zi­ve, ali ako se ne oda­zo­ve ni na­kon tri da­na do­bi­ja­nja po­zi­va i šest po­ru­ka, si­stem će ga, ka­ko je na­ve­la, auto­mat­ski eli­mi­ni­sa­ti sa li­ste.

Di­rek­to­ri­ca KCCG Zo­ri­ca Ko­va­če­vić na­ve­la je da su ana­li­ze po­ka­za­le da iz­me­đu 25 i 38 od­sto pa­ci­je­na­ta ne do­đe na za­ka­za­ni pre­gled, na sed­mič­nom ni­vou.
– Kad po­gle­da­te ko­li­ko je pre­gle­da pro­pa­lo za ovih go­di­nu da­na i ko­li­ko je to fi­nan­sij­ski ko­šta­lo KCCG, jer se u do­pun­skim am­bu­lan­ta­ma an­ga­žu­ju lje­ka­ri, ko­ji mo­ra­ju od­re­đe­ni broj sa­ti če­ka­ti zad­njeg pa­ci­jen­ta, mo­ra­li smo tra­ži­ti no­va rje­še­nja – oci­je­ni­la je Ko­va­če­vi­će­va.
Ona je ka­za­la da su otvo­re­ne do­pun­ske i van­red­ne am­bu­lan­te i am­bu­lan­te vi­ken­dom, ka­ko bi se stvo­ri­li uslo­vi da se naj­ve­ćem bro­ju pa­ci­je­na­ta iza­đe u su­sret.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com