Pomoć Brisela opoziciji ili alibi za prekid bojkota? - Volim Podgoricu

Pomoć Brisela opoziciji ili alibi za prekid bojkota?

Podrška planu Demokrata i Građanskog pokreta URA koju je, u ime Evropske unije (EU), uputio komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han ne znači da će Brisel imati ozbiljniju ulogu u njegovom ostvarivanju, već želju da crnogorski parlament funkcioniše u punom kapacitetu, ocijenio je direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

“EU nad ovim prostorom nema puno uticaja, od 2016. i državnog udara i preko RTCG-a pokazali su da nemaju autoritet nad prostorom koji ima aspiraciju da bude dio EU. Mislim da je njima važno da se pokrene parlamentarni dijalog i da parlament funkcioniše u punom kapacitetu, da neće imati neku veću ulogu”, kazao je Janjušević.

Demokrate i URA u srijedu su predstavili “Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucionalnog stanja u Crnoj Gori” kojim se, između ostalog, traži formiranje radne grupe koja bi se bavila izbornim zakonima i raspisivanjem svih izbora u jednom danu. U planu se zahtijeva rješenje u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, novi način izbora članova Savjeta RTCG, a Han je istog dana pozdravio takav korak i za narednu nedjelju najavio sastanak sa liderima Demokrata i pokreta URA Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem.

Janjušević smatra da plan koalicije “Za 21. vijek” nije datumski ograničen što, kako navodi, odgovara Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Dragiša Janjušević Janjušević 

“U tom planu ništa nije ograničeno datumima, tako je realna opcija da se ta radna grupa formira u septembru, da radi godinu dana, a DPS je majstor za dobijanje na vremenu i sužavanje prostora za opoziciju, što smo vidjeli kada je formirana prelazna vlada. Tako da vrlo lako mogu sve to da dovedu do 2020. kada je izborna godina, i njima će tada biti svejedno u kojem će mjesecu biti eventualni vanredni parlamentarni izbori. Oni će u suštini odraditi mandat onako kako su i planirali”, kazao je on.

U Delegaciji EU u Crnoj Gori i ambasadi SAD pozdravili najavu “konstruktivnog dijaloga unutar parlamenta”, a premijer Duško Marković kazao je da je DPS spreman da učestvuje u ad hok radnoj grupi koja bi radila na izmjeni izbornog zakonodavstva. Dok je ostatak opozicije plan nazvao pokušajem pokretanja dijaloga, u Demokratskom frontu su kazali da Bečić i Abazović njime traže alibi za povratak u parlament i, kako tvrde, saradnju sa DPS-om.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović tvrdi da plan nije alibi za povratak u parlament.

“Potvrđujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu tek kada parlamentarne radne grupe dogovore sva konačna rješenja predviđena planom, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu. Onima kojima ne odgovara plan izbornih reformi mogu na izbore kao ovce na klanje, ali nama ne pada na pamet da pod ovakvim nedemokratskim uslovima učestvujemo u namještenim utakmicama gdje u trci na 100 metara DPS startuje sa 70”, kazao je Bogdanović, dok je direktor Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović istakao da je plan traženje načina da se Demokrate i URA “uzdignute glave vrate u parlament”, ali i da se fokusiraju na pripremu za parlamentarne izbore, bez obzira kad oni bili. DPS-u je, tvrdi on, odgovarao bojkot opozicije i vjerovatno bi išao ka vanrednim parlamentarnim izborima nakon ubjedljive pobjede na predsjedničkim i lokalnim izborima.

“Naravno da to opoziciju zabrinjava, jer gotovo ništa nije ostalo od zaštitnih mehanizama za sprečavanje zloupotreba. Imajući tu u vidu i preuzimanje Javnog servisa od DPS-a“, rekao je Vujović za agenciju MINA.

 Bogdanović: Plan izazvao turbulencije i u DPS-u

Bogdanović je istakao da su sa najviših adresa međunarodne zajednice prvi put pozdravili plan opozicije, ističući da je njihov plan izazvao turbulencije i u jednom dijelu DPS-a.

“Jer se konačno glas opozicionih lidera čuo i van granica naše zemlje. Ovo je istorijski korak naprijed i mi ga moramo iskoristiti. Naravno, ukoliko bude spremnosti vlasti da rade po agendi koja predstavlja pravi i ubrzani put ka EU integracijama mi ćemo dati sve od sebe da se dođe do rješenja koja će biti prihvatljiva svima, a ako ne nastavljamo svoje aktivnosti van parlamenta”, kazao je Bogdanović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com