Ruski reprezentativac traži azil u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Ruski reprezentativac traži azil u Crnoj Gori

Ruski državljanin Dmitrij Domani (44), bivši izvršni direktor Ruske košarkaške federacije, koji je po međunarodnoj potjernici moskovskog Interpola uhapšen u Herceg Novom, tražio je azil u Crnoj Gori. Kako je za „Dan” kazao njegov branilac, advokat Zoran Piperović, protiv Domanija se u Rusiji vodi politički progon zbog čega su zatražili azil u našoj državi.
Domani je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju su za njim raspisale ruske vlasti zbog sumnje da je počinio krivično djelo prevara većeg obima.
– Po potjernici Interpola iz Moskve naši državni organi lišili su slobode bivšeg kapitena Ruske košarkaške reprezentacije Dmitrija Domanija, kojem je rješenjem Višeg suda određen ekstradicioni pritvor. Inicirao sam postupak za dobijanje azila u Crnoj Gori jer je iz onoga što sadrži optužnica moskovskog suda više nego jasno da je u pitanju klasična namještaljka i politički progon. On se i pred Komisijom za azil izjasnio da nije politički angažovan, da ga interesuje samo sport, a ne politika, da politički ne pripada nikome, ali da je jedna ekipa politički ostrašćenih ljudi sve uradila da mu zagorčaju život. Naglasio je da je njegov sin već u Crnoj Gori i da igra za seniorsku ekipu KK Primorje iz Herceg Novog, da tu živi i da mu se on pridružio prije dvije godine sa namjerom da mu uskoro dođu supruga u kćerka. Ja sam i pred sudijom Višeg suda u Podgorici, nakon što je urađen prevod, kazao da i moskovsko tužilaštvo u optužnici ističe da je u velikom broju ugovora u poslovnoj saradnji Ruske košarkaške federacije, gdje je Domani bio izvršni sekretar, u njegovo ime potpisalo N.N. lice, a da su na ugovorima gdje je, tobože, Domanijev potpis vještaci grafolozi u svom nalazu napisali kako ne mogu sa sigurnošću da se izjasne da li je to njegov potpis. Znam da ovaj sud u postupku ekstradicije ne cijeni dokaze u kontradiktornom načelu, ali je to pouzdan pokazatelj da Domani govori istinu kada kaže da mu je sve unaprijed namješteno, da je unaprijed osuđen i da bi njegovo izručenje Rusiji bila tragedija, kako za njega tako i za njegovu suprugu i djecu. To Crna Gora ne bi smjela sebi da dozvoli jer bi zbilja bilo nepravedno i nezakonito da se izručuje ovako poznati i priznati svjetski sportista. Nadam se da će pravosudni organi na čelu sa Ministarstvom pravde uzeti u obzir sve ono što piše u spisima. Uostalom, ni nama Ruska Federacija nije izručivala naše državljane, pa bi se zbog poštovanja same države trebalo razmisliti i o reciprocitetu – smatra Piperović.
Domani je uhapšen 31. marta u Herceg Novom, na osnovu međunarodne potjernice Interpola Moskva zbog obezbjeđenja prisustva u krivičnom postupku, koji se protiv njega vodi pred nadležnim sudom u Moskvi. Rusko pravosuđe sumnjiči Domanija da je počinio krivično djelo prevara većeg obima. On je ovo krivično djelo počinio, kako se sumnja, obavljajući poslove izvršnog direktora Ruske košarkaške federacije, korišćenjem svog položaja, tako što je sa još nekoliko osoba osnovao nekoliko kompanija sa kojima je ugovorio i potpisao fiktivne ugovore na štetu Ruske košarkaške federacije u iznosu od oko 44 miliona rubalja, odnosno više od 600.000 eura.

Ispitivan 12 sati

Krivični postupak protiv Domanija u Rusiji, prema navodima medija, pokrenut je 2015. godine, a on je sve vrijeme govorio da je potpuno čist.
U rukovodstvo Ruske košarkaške federacije Domani je došao 2013. kada je na čelo izabrana Jelena Anikejeva. Kad je poslije dvije godine smijenjena, na njeno mjesto je postavljen Andrej Kiriljenko, koji je odlučio da raščisti finansijsko poslovanje. U vrijeme rješavanja afere, Domani je objavio otvoreno pismo u kojem je tvrdio da je na njega vršen pritisak i da su ga istražitelji ispitivali čak 12 sati. Navodno su mu sugerisali da svu odgovornost svali na dotadašnju predsjednicu Ruske košarkaške federacije Juliju Anikejevu.

Izvor: dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com