STIŽU ,,GOSTI”: Evropska unija migrante protjeruje kod nas! - Volim Podgoricu

STIŽU ,,GOSTI”: Evropska unija migrante protjeruje kod nas!

Neke članice Evropske unije EU imaju plan da u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana otvore prihvatni centar za migrante. U gotovo tajnim razgovorima koje, kako prenose evropski mediji, vodi Austrija, odnosno premijer Sebastijan Kurc, kao jedna od zemlaja gdje će se nalaziti centar pominje se Albanija, a na listi se potencijalno nalaze Srbija i Makedonija. Ukoliko izbor za prihvatni centar bude Albanija, crnogorska granica bi se mogla naći na udaru jer bi hiljade migranata mogle pohrliti ka našoj zemlji.

Sagovornici CdM-a kažu da bi plan EU mogao da destabilizuje Zapadni Balkan, da je ovo ucjena, kao i da bi se i Crna Gora, ali i ostale države Zapadnog Balkana mogle naći u problemu. Redakcija CdM-a pokušala je komentar na ove najave da dobije i iz Uprave policije, ali smo ostali uskraćeni za odgovor.

Prema pisanju austrijske štampe, tamošnja vlada pregovara sa zemljama Zapadnog Balkana o uspostavljanju centara za protjerivanje ilegalnih migranata.

Vojni analitičar Aleksandar Radić je jasan-ovaj potez dugoročno može da dovede do ozbiljne destabilizacije Zapadnog Balkana.

“Suštinski to može da nas destabilizuje. Ovo je i dokaz da nas tretiraju kao države drugog reda. Jasna je njihova poruka-vi jeste drugorazredni, vi jeste periferija. To je direktan put u destabilizaciju”, jasan je Radić.

On navodi još jednu važnu stavku, a ona je da zemlje Zapadnog Balkana ne mogu da se odupru ovome.

“Nažalost mi nemamo autoritet zemalja EU. Nezamislivo je da neka od ovih zemalja zauzme stav kao što je to uradio mađarski premijer Viktor Orban. Kada bi pokušali da se tako postavimo, kazna bi bila jasna, a to je da za nas nema puta ka Zapadu”, ocijenio je vojni analitičar.

Prema njegovim riječima Zapadni Balkan skupo plaća cijenu.

“Ovo je klasična ucjena, odnosno cijena koju zemlje Zapadnog Balkana treba da plate. Da Zapadni Balkan bude mjesto prikupljanja dovoljnog broja migranata, a onda ćemo da vidimo kakva je vaša budućnost. To je ono što je problem naše komunikacije sa EU. Velika većina stanovništva Zapadnog Balkana žele da postanu građani EU. No, stalno nas kritikuju iz EU, ima raznih vrsta pritisaka, a nikada nije pružena stvarna vizija evropeizacije ovog prostora. Stvara se klima gdje ne motivišemo ljude da treba da budu dio EU, nego se podrzumijeva da treba da platimo cijenu, a sada se i zna šta je ta potencijalna cijena. To je dvosjekli mač koji bi mogao da posluži kao baza za jačanje antievropskog raspoloženja u regionu, jer je jasno da zemlje Zapadnog Balkana nemaju toliki autoritet da se suprostave ovakvim zahtjevima”, rekao je Radić za CdM.

Da ova situacija može da stvori probleme tvrdi i hrvatski analitičar Davor Đenero, koji za CdM ocjenjuje da bi se sa otvaranjem centra u Albaniji Crna Gora našla u problemu.

“Onog momenta kada se otvori Albanija za izbjeglice, nastaje problem i za Crnu Goru”, naglasio je on.

Međutim, on naglašava da ova najava može stvoriti dosta problema Hrvatskoj. Objašnjava i kako.

“U nekim planovima se navodi da bi Hrvatska trebala biti neki hot spot za migrante, gdje bi se obavljala selekcija onih koji mogu nazad, i oni koji ne mogu. Hrvatska, Srbija i donekle BiH su ugrožene ovim planovima i ovakvom politikom. Srbija je ozbiljno ugrožena ovim problemom. Crna Gora za sada nije na glavnom putu, ali dugoročno, i Crna Gora mogla bi se naći u nezgodnoj  poziciji”, dodao je on.

Đenero tvrdi da zemlje Zapadnog Balkana nemaju mogućnost da se odupru ovom pritisku.

Ipak, on poručuje da ova dešavanja neće zaustaviti proces pristupanja.

“Ozbiljno se u procesu pristupanja računa na Crnu Goru, Makedoniju, ali i na Albaniju. Srbija je u složenoj situaciji”, izjavio je Đenero za CdM.

Orban spremio poklon, šalje nam bodljikavu žicu

Ilustracija
Foto: AlJazeera

Iz MUP-a je nedavno saopšteno da bi na granici sa Albanijom mogla da bude postavljena bodljikava žica u slučaju većeg priliva migranata. Kako su ocijenili, uz talas migranata dolazi i problem njihovog krijumčarenja.

Prema raspoloživim podacima, Crna Gora bilježi povećanje priliva migranata u posljednjih 10 mjeseci. Vlada Mađarske ranije najavila da će u slučaju migrantske krize donirati Crnoj Gori bodljikavu žicu za pokrivanje 25 kilometara državne granice prema Albaniji.

O migrantima danas u Beču

Predsjednik Vlade Duško Marković boraviće danas u u radnoj posjeti Republici Austriji na poziv federalnog kancelara Sebastijana Kurca.

Premijer će učestvovati na Europa Forum Wachau-godišnjoj konferenciji koja se održava od 1995. godine. Tema foruma je  “Bezbjednosni izazovi i borba protiv nelegalne migracije, sa fokusom na Zapadni Balkan”.

Broj tražilaca azila od početka godine

Foto: RSE

CdM

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com