Home / PG INFO / Aktuelno / PODGORICA: Kompanija Žarka Burića potvrdila: Evo šta će biti umjesto hotela Siti

PODGORICA: Kompanija Žarka Burića potvrdila: Evo šta će biti umjesto hotela Siti

Ideja je da se gradi stambeno-poslovni kompleks, ali ne odbacujemo mogućnost da jedan dio kompleksa ostavimo za drugačiju kategoriju hotela od postojećeg, a o tome ćemo odlučiti nakon što uradimo sveobuhvatne ekonomske analize, navode iz kompanije Projekat za lokaciju na kojoj je trenutno hotel Siti je još u pripremi.

Ideja je da se gradi stambeno-poslovni kompleks, ali ne odbacujemo mogućnost da jedan dio kompleksa ostavimo za drugačiju kategoriju hotela od postojećeg, a to ćemo odlučiti nakon što uradimo sveobuhvatne ekonomske analize, saopštili su iz kompanije UTIP Crna Gora, čiji je većinski vlasnik Žarko Burić.

Ova kompanija planirala je rušenje sadašnjeg hotelskog objekta “Siti”, a nekadašnjeg hotela “Ljubović” u podnožju brda Ljubović zarad izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa. Za ovaj stambeno-poslovni kompleks kompanija je u aprilu od državnog arhitekte tražila saglasnost za idejno rješenje ali je kompaniji UTIP Crna Gora preporučeno da dopuni idejno rješenje jer ne sadrži sve potrebne priloge grafičkog dijela rješenja.

“Realizacija projekta zavisi od niza faktora, prije svega finansijskih. Ono što je sigurno, je da će, ukoliko dođe do zatvaranja ili rušenja hotela, naši zaposleni u hotelu Siti svoj radni angažman nastaviti u nekom od naša druga dva hotela (hotel Hilton ili hotel Podgorica). Posebno ističemo da smo privatizacijom UTIP Crna Gora preuzeli 242 zaposlena, te da smo u potpunosti ispoštovali socijalni program. Takođe, u pogledu obaveze za investiranje po ugovoru o privatizaciji premašili smo višestruko (od obaveznih 17,5 miliona eura mi smo investirali preko 47 miliona eura), a samo kroz otvaranje hotela Hilton otvorili smo novih 150 radnih mjesta – navode iz kompanije UTIP Crna Gora. Rukovodeći se racionalnim ekonomskim principima Skupština akcionara A.D. UTIP Crna Gora, na kojoj su prisustvovali predstavnici vlasnika 87,2704 odsto kapitala donijela je odluku o pokretanju projekta”, navode iz kompanije.

Organi upravljanja su, kako dodaju,  trebali donijeti odluku da ili ulažu milione eura u rekonstrukciju hotela, koji, kako ističu,  po svemu sudeći nema tržišnu perspektivu ili izvršiti prenamjenu parcele i realizovati projekat koji je komercijalno isplativiji.

Sa druge strane, podgorički arhitekta Andrija Markuš kaže da, što se tiče arhitektonskog nasleđa ne mogu uporediti hoteli Crna Gora i Podgorica sa hotelom Siti, ali ipak, ovaj objekat zaslužuje da se država njime pozabavi iako je u privatnom vlasništvu. Markuš smatra da bi država trebalo da donese zakon koji će precizirati da su ovakvi privatni objekti ujedno i državni interes i da se ne smiju rušiti.

(Dan)

Check Also

Iste cijene goriva i narednih 15 dana

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *