Silikonske maske koje koriste ubice problem za istražitelje - Volim Podgoricu

Silikonske maske koje koriste ubice problem za istražitelje

Novi problem sa kojim se suočavaju istražitelji prilikom utvrđivanja identiteta ubica su silikonske maske, koje su korišćene i u nekoliko slučajeva ubistava u našoj zemlji.

Maske mogu se naći i na internetu. Njihove cijene kreću se od stotinu do čak 2.000 američkih dolara. Ono što zabrinjava je da su iz holivudskih filmova primjenu našli u obračunima kriminalnih grupa.

Ekspert Marko Nicović smatra da je normalno da se kriminalci “prilagođavaju i okolnostima gdje se istražni organi bave njima oni koriste sva moguća pomagala da bi zavarali trag, onemogućili potragu i izbjegli hapšenje”.

Kada je 31. marta u centru Podgorice izvršeno dvostruko ubistvo napadač je navodno koristio silikonsku masku. 21. maja novo ubistvo u glavnom gradu, korišćen već isproban metod i novo silikonsko sredstvo. Oba slučaja dogodila su se u prisustvu očevidaca.

Profesor bezbjednosti, Darko Trifunović, kaže da silikonska maska prijanja licu, lakša je i može se zgužvati, staviti u džep, neposredno pred izvršenje, te uzeti iz džepa, staviti na lice, a da pritom ne skreće pažnju nikome.

Nicović, sa druge strane, navodi da se u podzemlju naručuju i izgledi maski tako da se često dešava da se koristi maska nekog kriminalca koji je već na potjernici.

“Tada policija skreće sa pravog puta i traži tog kriminalca koji je na potjernici, misleći da je on izvršilac tog krivičnog djela”, rekao je Nicović.

Portal RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com