Službenicima Skupštine ipak ne smanjuju plate - Volim Podgoricu

Službenicima Skupštine ipak ne smanjuju plate

Plate službenicima Skupštine Crne Gore ipak neće biti smanjene iako je Ustavni sud nedavno odlučio da parlament to mora učiniti.

Ustavni sud Crne Gore donio je odluku da su mimo zakona uvećani koeficijenti na zaradu službenicima Skupštine Crne Gore, zbog čega će plate službenika parlamenta biti znatno umanjene i Skupštini dostavio odluku prema kojoj će plate službenicima biti umanjene od 150 do 180 eura.

Prema saznanjima “Vijesti”, Zakonodavni odbor Skupštine uputio je amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim se traži da se službenicima ne smanjuju plate, odnosno da im koeficijenti za obračun zarade ostanu isti. Izvor “Vijesti” iz Skupštine kazao je da je taj amandman upućen u petak, te da ga je Ministarstvo finansija, kao predlagač izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sekotru, prihvatilo, te da će amandman biti sastavni dio zakona.

Prethodno je Administrativni odbor Skupštine u aprilu 2016. godine donio odluku kojom je službenicima uvećan koeficijent za obračun zarade, pa je tako samostalni savjetnik prve klase imao obračunsku vrijednost koeficijenta 10,5, što je 633 eura osnovne zarade, dok je samostalni savjetnik prve klase u nekom drugom državnom organu imao koeficijent 7,4, a osnovna zarada im je bila 466 eura. Administrativni odbor tada je odlučio da viši savjetnik u parlamentu ima koeficijent 9,6, dok službenik istog ranga u drugom državnom organu ima koeficijent od 6,5.

Viši namještenik u parlamentu, po toj odluci imao je koeficijent 6,2 dok je u drugom državnom organu imao 3,1. Iz parlamenta nisu odgovorili Vijestima na pitanja da li je tačno da je Ustavni sud ocijenio da je neustavan obračun plata za službenike Skupštine i da će im plate biti umanjene. Vijestima nije odgovoreno ni da li je Skupština tražila ocjenu ustavnosti ili je inicijativu uputio neko drugi.

Prema informacijama Vijesti, plate sekretarima skupštinskih odbora neće biti umanjene, već se odluka Ustavnog suda odnosi na savjetnike i namještenike u drugim skupštinskim službama. Administrativni odbor je 2016. odlučio i da naučni i stručni konsultanti, koje budu angažovala parlamentarna radna tijela (odbori, komisije, radne grupe), dobijaju mjesečne naknade od 750 eura.

Poslanici vladajuće većine u parlamentu nagradili su sebe krajem prošle godine sa po 387 eura na decembarsku platu zbog značajnog doprinosa u aktivnostima radnih tijela, na sjednicama Skupštine i dodatnog angažovanja.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com