Home / NOVOSTI / Društvo / AFERA TELEKOM: Optužnica protiv Obradovića i Ivanovića, ne i protiv Ane Đukanović

AFERA TELEKOM: Optužnica protiv Obradovića i Ivanovića, ne i protiv Ane Đukanović

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivših čelnika Crnogorskog Telekoma Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića.

Obradović i Ivanović ranije su osumnjičeni da su nezakonito pribavili sebi i drugima 2,3 miliona eura tokom privatizacije Telekoma 2005. godine.

U optužnici, kao što se i očekivalo, nema sestre predsjednika države, advokatice Ane Đukanović, koja je ranije negirala optužbe iz Amerike da je primila mito u ovom slučaju.

Sedam godina od pokretanja afere Telekom, konačno je stigla i optužnica. Specijalno tužilaštvo podiglo je protiv bivših direktora Crnogorskog Telekoma Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, saopšteno je Televiziji Vijesti iz Višeg suda gdje je optužnica stigla.

“Obradović i Ivanović ranije su sumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito pribavili sebi i drugima dva miliona i 300 hiljada eura tokom privatizacije Telekoma 2005. godine. Oni su negirali krivicu na saslušanju pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem. Saslušavani su i pred skupštinskim Anketnim odborom za slučaj Telekom prije skoro 6 godina ali nisu pričali o spornoj privatizaciji jer su tvrdili da je to poslovna tajna kompanije”, kazala je Aida Muzurović, portparolka Višeg suda.

Afera Telekom otvorena je početkom 2012. godine kada je Američka komisija za hartije od vrijednosti saopštila da je došla do dokaza da je bilo podmićivanja u Crnoj Gori i Makedoniji tokom privatizacije tamošnjih telekomunikacionih kompanija.

U slučaju privatizacije Crnogorskog Telekoma američka Komisija je u tužbi protiv Mađar Telekoma tvrdila da su njegovi direktori Elek Štraub, Andraš Balog i Tamaš Morvai odobrili isplatu 7,35 miliona eura najmanje dvojici crnogorskih državnih funkcionera i “sestri najvišeg državnog zvaničnika, koja se bavi advokaturom” i to preko lažnih konsultantskih ugovora, koji su poslužili da bi Mađar Telekom pod povoljnim uslovima kupio naš Telekom.

Sestra predsjednika države Mila Đukanovića, advokatica Ana Đukanović, negirala je optužbe da je primila mito dok je Đukanović kazao da je to gnusna laž i da glupost stanuje i preko okeana.

Amerikanci su, sve u svemu, tvrdili da je Ana Đukanović, u ime brata, primila dio od 580 hiljada eura ili cijelu tu sumu.

Iz američke dokumentacije, koju su svojevremeno objavile “Vijesti”, proističe da je Obradović odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora, za koji Amerikanci tvrde da je poslužio za navodno podmićivanje “sestre najvišeg zvaničnika”.

Obradović je u međuvremenu prije tri godine ranjen u dvorištu Elektrotehničke škole u Podgorici, a policija još nije otkrila ko je tada pucao u njega i ranio ga u nogu i ima li to veze sa slučajem Telekom.

Mađar Telekom je 2011. platio stotinjak miliona dolara odnosno nagodio se da ne bi išao na sud za korupciju u Crnoj Gori i Makedoniji, a trojica bivših direktora su prošle godine pristali da za korupciju u Makedoniji plate blizu pola miliona dolara.

Vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *