Burna rasprava o istopolnom partnerstvu: “To je duhovno bombardovanje”! - Volim Podgoricu

Burna rasprava o istopolnom partnerstvu: “To je duhovno bombardovanje”!

Burna raspava obilježila je danas javnu raspravi o Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog pola, a najveći protivnik je bila Mitropolija crnogorsko primorska, dok si iz LGBT zajendice poručili da bi taj zakon ovim osobama omigućio da žive dostojanstveno kao ostali građani.

Predstanici Mitropolije crnogorsko-primorske zahtijevaju da se taj akt povuče iz procedure.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić jerekao da taj Zakon potreban zbog toga što LGBTIQ osobe hoće da žive kao svi ostali.

„Ovaj Zakon nam je potreban zato što hoćemo ono što nam pripada i zbog toga što imamo pravo da, kao svi ostali građani i građanke, živimo dostojanstvene živote“, rekao je Kalezić.

Generalna direktorica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović, kazala je da je nacionalna LGBT politika značajno napredovala posljednjih godina.

„Predstoji naravno još dosta posla, jer zaštita ljudskih prava, posebno ranjivih grupa je društveni proces koji zahtijeva vrijeme. Jačali smo partnerski odnos sa nevladinim sektorom iz oblasti zaštite prava i sloboda LGBT osoba“, rekla je Radošević Marović.

Protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske, Velibor Džomić, smatra da je Nacrt zakona klasičan primjer plagijata hrvatskog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola iz 2014. godine.

Naslov Zakona je, kako je rekao, smišljen da prevari javnost u Crnoj Gori, jer je riječ o Nacrtu zakona o homoseksualnim zajednicama.

„Crna Gora, ovim predloženim Nacrtom zakona, zapravo daje pravni smisao i uvodi u pravni poredak homoseksualne zajednice i to treba da pošteno kažete“, kazao je Džomić.

On je kazao da je zbog „obmane javnosti“, razvod zajednice nazvan raskidom i da Crna Gora prvi put dobija homoseksualnu matičnu službu.

Nacrt Zakona,smatra Džomić, je atak na djecu.

„Pitanje starateljstva homoseksualno opredjeljenih osoba nad djecom, naravno maloljetnom, uređeno je sa dva člana i to članovima 55 i 56 ovog Nacrta. U te zajednice mogu se uvoditi djeca iz prethodnog braka, koje je jedan od partnera imao. Umjesto da je to izričito zabranjeno, pa da kažem da ste makar za to bili korektni“, rekao je Džomić.

On je pozvao Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da obustavi usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i da, kako je rekao, sve vrati na početak.

Ekspertkinja Ivana Jončić, istakla je da su odredbe Nacrta zakona o životnom partnerstvu lica istog pola usklađene sa Ustavom Crne Gore i da sadrže adekvatna i prihvatljiva rješenja, kojima se uređuje životna zajednica dvije osobe istog pola.

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, smatra da je Nacrt zakona o životnom partnerstvu lica istog pola isto što i NATO bombardovanje 1999. godine, „ali u oblasti duha“.

„Ovo je anticivilizacijski Zakon, kada govorimo o civilizaciji koja je utemeljena na porodici. Ovo je i duboko antiporodični, ali i antiustavni Nacrt zakona, zbog toga što mi ovdje imamo surogat braka, podvalu da nije riječ o braku, a zapravo se na mala vrata želi uvesti homoseksualni brak i uništiti institucija braka“, ocijenio je Milačić.

On smatra da se „po ovom pitanju“ mora raspisati referendum.

Šefica Odsjeka za političke, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Plamena Halačeva, kazala je da EU želi da pomogne Crnoj Gori da poboljša kvalitet života LGBT zajednice, navodeći da se ne može tolerisati bilo kakvo ugrožavanje na osnovu pola i seksualne orjentacije.

Nacrt zakona o životnom partnerstvu oosba istog pola na javnoj raspravi biće do 25. juna.

2 komentara

  1. I must point out my appreciation for your generosity supporting women who absolutely need help with this question. Your special commitment to passing the solution throughout was remarkably functional and has continually helped associates just like me to attain their ambitions. Your amazing warm and helpful suggestions signifies this much to me and especially to my colleagues. Best wishes; from everyone of us.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com